Az eddig megjelentnél borúlátóbb prognózis érkezett a hazai újautópiac idei várható teljesítményére vonatkozóan. Az európai autókereskedők és -javítók szövetsége, a CECRA friss előrejelzése szerint a 2013-as 56,4 ezer után az idén 59 ezer új személygépkocsira kerülhet rendszám Magyarországon. Ez egyrészt a piac növekedésének lassulását jelenti (a tavalyi 6 százalékról 4,6 százalékra), másrészt kisebb mennyiséget vetít előre, mint a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének 62 ezer darabos prognózisa.

Állva hagyják az újautópiacot

Ez azt jelenti, hogy még ha lassul is a használt autók behozatalának növekedése, még inkább felülmúlhatja a használtimport az újautópiacot. Az elmúlt évben bő 40 százalékkal nőtt a másodkézből származó autók behozatala, így 71 ezer ilyen autóra került rendszám. Ha azt feltételezzük, hogy ez a tempó 25 százalékra szelídül, akkor is már közel 89 ezer használt kocsi állhat forgalomba az idén, ami közel másfélszerese az újautópiactól várt mennyiségnek.

Egyelőre nem is látszik, hogy adminisztratív akadályokat gördítenének a használtimport elé. Bár az MGE azt javasolja a kormánynak, hogy legfeljebb 13-14 éves autókat lehessen behozni az országba, ez a növekedés lassításához volna csak elég, másrészt nem valószínű, hogy a választások előtt rászánná egy ilyen lépésre magát a kabinet.

Éledezhet Európa, elhúz Csehország és Szlovákia

Visszatérve a CECRA prognózisához, a szervezet szerint az EU28 és az EFTA piacain összesen 12,57 millió autó kelhet el, amivel a tavalyi 1,5 százalékos csökkenésből 1,9 százalékos növekedésbe válthatnak az eladások. A bővülést a németországi forgalomba helyezések 3,3 százalékos növekedés húzhatja, míg a francia kereskedők átlagosan 0,5 százalékos pluszra, a britek 0,7 százalékos mínuszra számíthatnak. Nagy növekedést várnak Spanyolországtól, az ottani eladások közel 11 százalékkal bővülhetnek.

Régiónkban padlógázon húzhat el a cseh és a szlovák piac: északi szomszédunkban 9,5 százalékos növekedésre és 65 ezres darabszámra, eggyel nyugatabbra 16,9 százalékos bővülésre és 192,5 ezres volumenre számítanak. Három százalék körüli emelkedést vár a CECRA a lengyel és a román piactól, amivel az előbbi háromszázezer darabosra kerekedhet ki, az utóbbi pedig 60,5 ezresre nőhet.