Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepő lehet, de egy doboz vagy üveg sör árában maga a sör az egyik legkisebb tétel, míg az adó a legnagyobb, de az ital előállítási árának sokszorosába kerül a végül hulladékká váló doboz is. Iparági adatok szerint a legnépszerűbb kiszerelésnek a dobozos változat számít, ezért mutatjuk be ennek a típusnak az árösszetételét. Az infografika alatt eláruljuk, van-e magyar sörösüveg, és mitől tud olcsóbb lenni az olcsó sör.

Ha kíváncsi az ásványvíz, a benzin, az áram, a földgáz, vagy a cigaretta árának összetevőire, kattintson!

  • A jövedéki adó 1620 forint hektoliterfokonként, de jó szokás szerint ez az adó is adózik, hiszen áfaalapot képez, így nem csoda, hogy a teljes fogyasztói ár mintegy 40 százaléka a költségvetést gazdagítja.
  • A bruttó fogyasztói árban 10-20 százalékot képvisel az aludoboz ára: egy dombornyomott, több színnel nyomott doboz értelemszerűen jóval drágább, mint egy olcsóbb sör kevésbé díszes, kevesebb színnel nyomott csomagolóanyaga. Ezért az alsó hangon is 25 forintba kerülő csomagolóanyagért - ha nem vagyunk lusták visszaváltani - később legfeljebb 2 forintot kaphatunk, a többit a kényelemért fizettük ki.
  • Magyarországon sem öblösüveg-, sem sörösdobozgyártás nincs, ezeket külföldről szerzik be a sörfőzdék és a használt csomagolóanyagot is külföldön dolgozzák fel újra.
  • Egy visszaváltható sörösüveget 35-40 forintért vásárol a gyár, a kupak és a címke darabonként további 1-2 forint.
  • Egy-egy visszaváltható sörösüveg elvben éveket is kibír, évi 3-4 újratöltéssel. Az viszont az egyes márkák pozicionáltságától függ, hogy milyen gyakran váltanak üvegdizájnt - és ezzel le is cserélik a forgalomban lévő összes palackot -, illetve a nagyobb brandeknél a kopottabb palackot sem tolerálják annyira.
  • Az olcsó sörök részben a termékek pozicionáltsága miatt kerülnek kevesebbe, de az olcsóbb és kevesebb alapanyagon, az egyszerűbb csomagoláson és az adótartalmat csökkentő alacsonyabb alkoholtartalmon is lehet fogni.

(Az árösszetevők azonosításában a Heineken Hungária Zrt., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Magyar Czider Kft. nyújtott segítséget.)