Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két és félszer akkora az esélye, hogy uniós és kétszer akkora, hogy hazai forrású közbeszerzésen lopnak, mint hét éve - derült ki az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának tegnapi adásából. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a műsorban mutatta be az elmúlt hét év közbeszerzéseiről szóló tanulmányát. A kutatók majdnem 130 ezer szerződést néztek át tételesen, hogy kiderítsék hogyan alakultak a korrupciós kockázatok a közbeszerzéseknél 2009 és 2015 között - írták közleményükben.

A műsorban Tóth István János, a CRCB igazgatója azt mondta, hogy az Európai Unió téved, ha azt hiszi, hogy hatékonyan tudja ellenőrizni az általa nyújtott fejlesztési források elköltését. A tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy az uniós pályázatokat még a hazai pályázatoknál is kevesebb indulóval, átláthatatlanabbul és magasabb korrupciós kockázatok mellett bonyolítják Magyarországon.

EB: korlátozott a verseny, nem kielégítő az átláthatóság

A rendelkezésre álló adatokból arra lehet következtetni, hogy továbbra is széles körben elterjedt a szerződések közvetlen odaítélése - állapította meg az Európai Bizottság (EB) friss, 2016-os Magyarországról szóló országjelentésében a közbeszerzésekkel kapcsolatban, amit a Napi.hu tegnap közölt. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya 13 százalék volt 2015-ben, szemben az Európai Gazdasági Térség (EGT) 4 százalékos átlagával. Ezenkívül az odaítélt szerződések 36 százaléka esetében (a keretszerződéseket leszámítva) csupán egy pályázat érkezett a nagyobb értékű ajánlati felhívásokra, szemben az EGT 21 százalékos átlagával.

Az üzleti szférát képviselő válaszadók jelentős része fejezte ki aggodalmát a közbeszerzésekben tapasztalható korrupció miatt: 60 százalékuk tett említést konkrét cégekre szabott feltételekről, 52 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy elterjedt jelenség az összejátszással történő ajánlattétel - írta jelentésében az EB.

A pénzek 12 százaléka jutott kormányközeli vállalkozókhoz

A kormányhoz közel álló vállalkozók közbeszerzési sikereiről a CRCB tanulmánya megállapítja, hogy 2013-ban a Simicska Lajoshoz, Garancsi Istvánhoz, Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz köthető cégek az összes közbeszerzésen megszerezhető pénz 12 százalékát nyerték el.

A Korrupciókutató Központ Budapest azt is kimutatta, hogy bár a korábbi években Simicska Lajoshoz köthető cégek rendre több tucat (2013-ban 73, 2014-ben 65 darab) közbeszerzésen tudtak nyerni, Orbán Viktorral kirobbant háborújának évében, 2015-ben már csak 8 pályázatuk volt sikeres - áll az RTL közleményében.