A cég 2014 első kilenc hónapjára vonatkozó ügyféladatai szerint a szerződéskötéseik negyede volt ilyen úgynevezett "családi kötés". Adataik szerint a családi kötések kétharmada egyszerre kettő, több mint 20 százaléka pedig három egyidejű szerződést takar, de van példa egyszerre négy, öt, sőt akár hat szerződéssel rendelkező háztartásokra is. Nagy átlagban 2,5 szerződét kötnek azok a családok, amelyek többszörösen takarékoskodnak.

Amióta 2011-ben megváltozott a szabályozás, és egy családon belül egy ingatlanra közvetlen tulajdonosi részesedés nélkül is felhasználható több szerződés, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel - mondta Köntös Péter, az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ez a változás azért jelent a családok számára könnyebbséget, mert nem kell annyi tulajdonosnak szerepelnie a tulajdoni lapon, így egyszerűbbé válik a papírmunka, illetve az ingatlan esetleges későbbi értékesítése.

Több érv is szól amellett, hogy minél több családtag kössön lakástakarék szerződést azokban a családokban, amelyek ezt megengedhetik maguknak. Egyrészt, mert ezzel megtöbbszörözhető az évi akár 72 ezer forintos állami támogatás, másrészt több lakástakarékkal már akkora összeget lehet előteremteni, amely egy nagyobb ingatlanra, vagy több kisebb lakásra is elegendő lehet.

Míg tíz év alatt egy - a maximális, havi 20 ezer forint befizetésével járó - szerződéssel 7,75 millió forint lakáscélra fordítható összeg gazdálkodható ki, addig két szerződéssel már körülbelül 15,5 millió forint, három szerződéssel pedig már 23,25 millió forint is előteremthető, a lakástakarékhoz kapcsolódó hitel igénybevételével.

Különösen érdemes egyszerre több lakástakarékot kötni, ha több gyerek számára takarékoskodna a család, vagy ha több, esetleg értékesebb ingatlant terveznek vásárolni a megtakarításból - tanácsolja Köntös.

A családi kötések arányának növekedése a kedvező szabályváltozás mellett annak is köszönhető, hogy a 13 százalék körüli hozamszint és a 30 százalékos állami támogatás miatt folyamatosan nő a lakosság érdeklődése a lakástakarék iránt. Idén 60 százalékkal bővült a szerződéskötések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az új szerződéses állományunk pedig megduplázódott - mondta a vezérigazgató-helyettes.Így minden korábbinál magasabb szintre, 1000 milliárd forint fölé nőtt mára az OTP Lakástakarék élő szerződéses állománya.