Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rövidesen kiderül, ki veheti meg - vagy át - a magyar Praktiker áruházakat. A Népszabadság értesülései szerint erre a legesélyesebb a magyar tulajdonban levő MPF Holding. A Felcsuti Zsolt többségi tulajdonában levő cégcsoport valóban elkezdte a Praktiker átvilágítását - erősítette meg kérdésünkre a tulajdonos. Ugyanakkor hozzátette: közel sem biztos, hogy cége vásárolhatja meg az áruházláncot. A német tulajdonban levő barkács áruházak iránt ugyanis többen, így konkurensek is érdeklődnek.

A "lelkesedést" jócskán csökkentheti az a tény, hogy az áruházlánc az elmúlt években rendre veszteséget termelt, forgalma is fokozatosan csökkent. Tavaly 27,7 milliárdos árbevétel mellett 2,5 milliárdos volt a veszteség. (Egy korábbi cikkünkben a szükséges tőkepótlás mértékét 3 milliárd forintban jelöltük meg, s ekkor a cég felszámolója még nem erősítette meg a magyar leányvállalat eladásáról keringő híreket.)

A több mint 1000 főt foglalkoztató magyar vállalat - amely összesen 21 áruházat üzemeltet -  anyacége már a nyáron csődöt jelentett, de egy ideig tartotta magát a hír, miszerint a jobban teljesítő leányvállalatok megúszhatják a csődeljárást. A Népszabadság által esélyes vevőnek tartott MPF Holding már korábban is szeretett volna áruházláncot venni - tavaly a Bricostore-ért jelentkezett. (Ez azonban a Praktikerrel ellentétben jelentős saját ingatlanvagyonnal rendelkezett.)

Az iparvállalatokkal és iparcikk kereskedelemmel is foglalkozó MPF évek óta növekvő forgalommal és nyereséggel gazdálkodik - 2012-ben magyar és külföldi cégei eredményéből 4,5 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki az anyavállalatnak. A HVG ezen a héten megjelent listája szerint az MPF Logisztikai és Kereskedelmi Zrt. - a csoport egyik magyarországi leányvállalata - a 83. helyet foglalja el a magyarországi cégek közül a válság előtti árbevétel növekedését mutató listán. A 2008-as 22,4 milliárdról ugyanis 2012-re 36 milliárdra nőtt a cégcsoport árbevétele.

Az MPF Holdinghoz további jelentős befektetések, így többek közt az  MPF  FÉG Kft. és az MPF Widenta Kft. tartozik. Felcsuti Zsolt - aki a 100 leggazdagabb magyart sorjázó listánkon a 16. helyet foglalja el 37,5 milliárdos vagyonával - kérdésünkre elmondta: a cégfelvásárlást nem akarják minden áron megvalósítani, hiszen az MPF magyarországi és külföldi cégei mind tartósan nyereségesek, a Praktiker viszont jelentős veszteséget halmozott fel.