Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek - reagált a napokban megjelent, szerinte valótlan állításokra pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében a cég. A Bunge Zrt. kiemeli: a több mint 430 munkavállalót foglalkoztató magyarországi vállalatcsoport teljes mértékben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek. Kiemelt adózóként az elmúlt 5 évben 3,5 milliárd forint társasági adót és több mint 11 milliárd forint egyéb adót és járulékot fizetett be a magyar államkasszába.

Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy az amerikai Bunge élelmiszeripari vállalat érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy gabonakereskedelmi ügyekben maga a feljelentő, a Bunge is érintett, Tállai András azt válaszolta: "ennek van alapja", majd emlékeztetett arra, hogy ennek a cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak, a dél-amerikai ország hatósága pedig csaknem 500 millió dollár megfizetését követeli a cégtől.

A Bunge Zrt. pénteki közleményében azt írta, nem kíván kommentálni "találgatásokra alapozott sajtómegjelenéseket", és kéri a média képviselőit, hogy "hagyjanak fel a valótlan információk közlésével a Bunge Zrt.-vel kapcsolatban".

A társaság belső folyamataira, döntéshozatalára, etikai magatartására a magyar és európai uniós jogszabályokon túl a legszigorúbb amerikai tőzsdei szabályozások is vonatkoznak, emellett a számtalan belső ellenőrzési pont is gondoskodik arról, hogy ezeknek és a jogszabályoknak egyaránt maradéktalanul megfeleljen működése során.

A Bunge Zrt. egy 1818-ban Hollandiában alapított nemzetközi vállalatcsoport leányvállalata. A cég az ország legnagyobb napraforgómag felvásárló és feldolgozója, így a magyar agrárium szerves része mind adózás, mind a foglalkoztatottak és az érintett beszállítói kör szempontjából. A közlemény szerint a vállalat több mint 25 országba exportál gabonát, valamint túlnyomórészt magyar alapanyagból, magyar munkaerővel gyártott magas hozzáadott értékű termékeket, jelentős részt vállalva ezzel a nemzeti össztermékből.

A vállalat számtalan befejezett és folyamatban lévő több millió dolláros beruházása arról árulkodik, hogy hosszútávon hisz a magyar gazdaságban, célja pedig az, hogy a legjobb technológiát hozza Magyarországra, és ezzel értéket teremtsen - olvasható a közleményben.

A cég árbevétele a közlemény szerint 2013-ban 140 milliárd forint volt, ebből az export 70 százalékot tett ki.

A Bunge Zrt. a tisztességes verseny elvét nemcsak magára nézve tartja kötelezőnek. A vállalat közvetlenül és közvetve több mint 2500 mikro, kis-, közepes- és nagyvállalkozással áll kapcsolatban. Szigorú szabályok szerint vizsgálja a beszállítókat, vevőket, és a megvásárolt gabona és olajos magvak minőségét - áll a közleményben.