A Napi.hu szerdán számolt be arról, hogy rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) a közszféra európai uniós támogatással finanszírozott energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására. Legfeljebb három ajánlattevővel négy évre kötnek keretmegállapodást az állami, önkormányzati intézmények (közhasználatú építmények, honvédelmi vagy rendvédelmi szervek, egészségügyi intézmények épületei) energetikai korszerűsítési munkáinak - mint a nyílászáró-csere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés - elvégzésére.

Lapunk megkérdezte az NFSI-től, illetve felügyeleti szervétől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), hogy esetleg elírás történt-e a közbeszerzési hirdetményben a keretösszegre vonatkozóan, s valóban egy eljárás keretében döntenek 500 milliárd forint elköltéséről, négy évre fix vállalkozások kiválasztásával.

"Az ajánlati felhívásban összesített érték szerepel, amit az ajánlatkérő nem köteles teljesen kimeríteni. A keretmegállapodásban részes valamennyi ajánlattevő versenyzik" - írta rövid válaszában az NFM kommunikációs főosztálya.

A keretmegállapodásos eljárásoknál a konkrét munkákra új ajánlatot kérnek a közbeszerzésen kiválasztott ajánlattevőktől, azaz "újranyitják a versenyt". Így választják ki, hogy a keretmegállapodásban részt vevő vállalkozások közül ki végezheti el az adott korszerűsítési munkát.

Engedélyezték

Az NFM tájékoztatása szerint az NFSI közbeszerzési eljárása támogató tanúsítvánnyal rendelkezik "A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről" szóló, 272/2014-es kormányrendelet alapján. (A rendeletből kiderül, hogy a közbeszerzés megindítására vonatkozó tanúsítványt az uniós források felhasználásáért felelős miniszter - jelenleg Lázár János - adja ki, miután elvégezte a közbeszerzési dokumentumok ellenőrzését.) Ezt lapunk azon kérdésére válaszolta a tárca, hogy nem gondolják, az EU-nak kifogása lesz a tender ellen, illetve az uniós energetikai korszerűsítési támogatások ilyen formában történő elköltése miatt.

Sok pénzt lekötnek előre

Ligeti Miklós, a magyarországi Transparency Internationalt (TI) jogi igazgatója az 500 milliárdos tenderrel kapcsolatban az Index megkeresésére az írta, hogy a közbeszerzés nem szabálytalan, de ekkora keret négy évre lekötése nem lehet feltétlenül hatékony. Szólnak érvek amellett, hogy egy ilyen beruházást jobb lenne kisebb részekre szétosztani. Ligeti szerint a kormánynak azért lehet jó a jelenlegi formában a közbeszerzés, mert így egy esetleges kormányváltás után sem lehetne a pénzeket a mostani kabinet akaratától eltérően szétosztani.

Berkecz: Vonják vissza az érvénytelen gigatendert!

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke követeli, hogy a Fidesz-kormány azonnal vonja vissza az 500 milliárdos gigatendert, mivel szerinte az több jogszabálynak sem felel meg, a pénzügyi fedezete sincs meg. Az Együtt alelnöke szerint belső vizsgálatot kell indítani, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának - írja közleményében. Berkecz a tender miatt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult.

Az NFSI közbeszerzési kiírásában az EU és Magyarország 2014-2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő "KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása" című prioritásra hivatkozik, amihez rendelt összes finanszírozás 995 millió euró, mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, ez pedig a tender keretének 61,2 százalékát fedezi. Vagyis Berkecz szerint a közbeszerzés nem felel meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011-es kormányrendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek.

A hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikai korszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektek fedezeteként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással - véli az Együtt alelnöke.