Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak vagyona 8,5, illetve 6,4 százalékkal nőtt éves összevetésben - adta hírül az ÖPOSZ a szervezettel együttműködő kasszák összesített adatait.

A kasszákba vetett bizalmat mutatja, hogy az egyéni befizetések összege jelentősen nőtt, ugyanakkor a munkáltatói befizetések a béren kívüli juttatási piac, a cafeteriarendszer idei átalakulása miatt jelentősen csökkentek - mondta Kravalik Gábor ÖPOSZ-elnök.

A munkáltatói befizetések csökkenése komoly problémát jelent az öngondoskodási piac számára - véli a szakember. Sajnos úgy tűnik, hogy a tavaszi jogalkotási időszakban nem fog bekerülni a Pénztárszövetség és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös javaslata az önkéntes pénztári befizetések támogatásának átalakításáról - fogalmazott Kravalik.

Mi történt az első negyedévben?

A szervezethez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona 8,5 százalékkal, 1187 milliárd forintra emelkedett. A tagok befizetései 11,4 százalékkal 16,3 milliárd forintra nőttek, ezzel szemben a munkáltatói hozzájárulások összege számottevően, 7,6 százalékkal 7,4 milliárd forintra esett az idei első negyedévben. Összességében a tagdíjbevétel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 4,6 százalékkal nőtt, ami egyértelműen a tagok megtakarításainak köszönhető.

Soha nem volt még ilyen - az adókedvezményért folyó év végi befizetési hajrát nem számítva -: amíg egészség- és önsegélyező pénztáraknál a munkáltatói tagdíj-befizetések aránya 2012-ben 81 százalék volt és a tagok tagdíjainak aránya csak 19 százalék volt, 2017 első negyedévében megtörtént a nagy trendforduló: a munkáltatók befizetésének aránya csupán 48 százalék volt, míg a munkavállalóké most először ment 50 százalék fölé (52 százalék). Összességében négy évet ugrott vissza az egészségpénztárak bevétele - mivel nagyot zuhant a munkáltatók befizetési kedve.

Így az ÖPOSZ-szal együttműködő egészség- és önsegélyező pénztáraknál a vagyon 6,4 százalékkal, 47,43 milliárd forintra nőtt. Az egyéni befizetések közel 3,5 milliárd forintra rúgtak, ez látványos, 51 százalékos éves növekedést jelent. Ezzel szemben a munkáltatói befizetések - az ÖPOSZ korábbi becsléseinek megfelelően - jelentősen, 35 százalékkal 3,2 milliárd forintra apadtak. Összességében a tagdíjbevétel így 8 százalékkal 6,7 milliárd forintra mérséklődött.

Nagy baj lehet

Az ÖPOSZ szerint a tagi befizetések növekedése azt mutatja, hogy a tagok rendkívüli módon bíznak a kasszákban. Ugyanakkor folyamatosan feszegetik az anyagi teljesítőképességük határait, munkáltatói segítség nélkül lépéshátrányban vannak.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a fiatalabbak munkáltatói kiegészítés nélkül nem vagy nem idejében kezdenek hosszú távra spórolni.

Ma jellemzően csak 30-35 év felett válnak nagyobb számban taggá. Beszédes adat, hogy az egy főre eső átlagos vagyon 24 éves korban lépi át a 100 ezer forintos határt. A 33 évesek átlagos megtakarítása 500 ezer forint feletti, 40 év felett már 800 ezer forint az átlagos egyéni számla egyenleg, míg a 47 éves korcsoportnál pedig átlépi a milliós határt is az átlagos megtakarítás

Ugyanakkor a ma is aktív megtakarítókat is visszaveti a munkáltatói segítség elmaradása. Ezért minden korosztály számára kulcsfontosságú a munkáltatók aktív szerepvállalása - emelte ki az elnök.

Íme, az ötlet

A kedvezőtlen folyamatoknak a munkáltatói szerepvállalás markáns ösztönzésével lehetne elejét venni a Pénztárszövetség szerint, ezért azt javasolja, hogy ha a munkáltatói pénztári hozzájárulást a munkavállaló is kiegészíti, akkor a közös vállalás miatt a vállalati befizetések után a pénztártag további adókedvezményt érvényesíthessen.

A munkáltatónak több szempontból is megéri az öngondoskodást támogatni. A pénztári juttatások adóterhe jövőre a járulékkedvezmény miatt várhatóan csökken majd: a jelenlegi 43,66 százalékról 41,3 százalékra. Ez azt is jelenti, hogy jövőre a készpénz-cafeteria és a Szép-kártya kedvezményes adózásának ma 9,44 százalékos előnye 7,08 százalékra olvadhat.

Ha emellett a juttatás nettó értékét a tag számláján az új kedvezmény is támogatná, az újból valóban versenyképessé tenné az öngondoskodás támogatását.

Ez a javaslat ugyanis már lehetővé tenné, hogy azok is hatékonyan takarékoskodhassanak az önkéntes pénztárakban, akiknek egyedül nincs elég pénzügyi mozgástere ehhez. Ideális esetben ez a teljes alsó középosztály számára megnyitná az utat a pénztárakon keresztüli megtakarításhoz - magyarázta Kravalik Gábor a régóta napirenden lévő javaslatukat,amelynek van egy további előnye is: megvalósítása nem igényelne extra költségvetési ráfordítást.