Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény ismerteti: a Buda-Cash felszámolója 2015. október 21-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy a Saxo Banknál lévő vagyont visszaszerezze a Buda-Cash ügyfelei számára. A Fővárosi Törvényszék permegszüntető végzése a magyar bíróság joghatóságának hiányát mondta ki.

A társaság felszámolója vitatja a Fővárosi Törvényszék döntését, így élni kíván fellebbezési jogával. A PSFN a közleményben hangsúlyozza, mindent megtesz a Saxo Banknál lévő vagyon visszaszerzése érdekében.

A Világgazdaság korábban azt írta, mintegy 12 milliárd forintnyi értéket kívánnak így visszaszerezni a Saxótól, amely azzal indokolja a visszatartást, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash-ügyfelek a svájci frank tavaly januári elszállása után nem tettek be pluszfedezetet.

Az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a Saxót az újság szerint. A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása 2015. március 5-én indult.

A Buda-Cash bukásáról a Napi.hu A 100 leggazdagabb 2016 című kiadványa is megemlékezik a hatalmas pénzügyi bukták között. Az 1995-ben alapított brókercég és az érdekeltségi körébe tartozó DRB-csoport bankjainak felszámolását tavaly márciusban rendelte el az MNB, miután kiderült, százmilliárdos nagyságrendben tűnhettek el ügyfélpénzek a brókercégnél. A bankok és a brókercég felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) végzi, de a mai napig nem tudni a pontos kár mértékét, valamint azt sem, hogy a hatalmas bukásért kik és milyen felelősséggel tartoznak.