A FreeSoft cégcsoport 2009 első félévében 4162 millió forint árbevételt ért el - áll a társaság gyorsjelentésében. Ez 3,75 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának teljesítményét.

Az üzleti eredmény 233 millió forint veszteséget mutat, mértéke a 2008-as első félév üzleti veszteségét 60 százalékkal haladja meg.

A FreeSoft cégcsoport tagjai eltérően járultak hozzá a fenti eredményekhez. A három, zömmel informatikai szolgáltatást nyújtó cég - FreeSoft Nyrt, Axis Kft, BankSoft Kft. - az előző év azonos időszakához képest növelni tudta bevételeit, és az időben megtett költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően, javult az eredményességük is.

Ugyanakkor a HUMANsoft Kft-nél az árbevétel, amelynek legnagyobb része hardver-értékesítésből származik, csökkent és a korábbi nyereség helyett jelentős – az árbevétel visszaesésénél nagyobb mértékű – veszteséggel zárta az időszakot. Az eredményesség fenntartása érdekében elhatározott költségcsökkentés lassabban végrehajtható folyamat, melynek hatása a vezetés reményei szerint a következő negyedévekben jelentkezik.

A veszteséges első félév az iparágra jellemző; a projektek nagy része a harmadik és a negyedik negyedévben zárul, az árbevételek is ekkor realizálódnak, a költségek viszont folyamatosan jelentkeznek.