Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprői végzik július elsejétől tizenöt megye 1835 településén a kéményellenőrzést és -tisztítást. A főigazgatóság tájékoztatója szerint minden olyan helyen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta. A szolgáltatás megkezdését hat hónapos felkészülés előzte meg, ennek része volt a kéményseprő munkavállalók felvételén és betanításán kívül a tevékenység ellátásához szükséges gépjárműpark és technikai eszközök, szakfelszerelések beszerzése is.

A közbeszerzési hirdetményekből kiderül, hogy az OKF eddig már több mint nettó egymilliárd forintot költött autók és eszközök vásárlására.

Gyorsított eljárás, versenytárs nélkül

Autók beszerzésére - az állami tenderek állandó szereplőjével - a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.-vel szerződtek nettó 692,1 millió forintért - olvasható ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból. A cég egyedüli ajánlattevőként nyerte el a 120 darab dobozos vagy egyterű jármű szállítására, valamint három éves szervizelésükre szóló megbízást.

A közbeszerzéseket a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyílt, gyorsított eljárás keretében bonyolította le arra hivatkozva, hogy a tavaly decemberben hatályba lépett kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény az OKF-et és szerveit jelölte ki idén júliustól a kéményseprési és a kapcsolódó tűzvédelmi feladatok ellátására. Az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek meghatározásához azonban a helyi önkormányzatok és közszolgáltatók nem a jogszabályi határidőben vagy hiányosan szolgáltattak adatokat. Az OKF indoklása szerint "így a tevékenység végzéséhez szükséges tárgyi feltételeket, az egyes eszközök műszaki paramétereit és a szükséges mennyiségeket ez év márciusában tudták véglegesíteni". A július 1-jei feladatellátáshoz így csak a gyorsított eljárás szerinti határidőkkel tudták lebonyolítani a közbeszerzéseket.

Az OKF gyorsított közbeszerzésen vásárolt eszközöket is a kéménysepréshez, nettó 201,3 millió forintért. Kéziszerszámokat (többek közt kéménykulcs, kézi, cső-, tolókefe, kaparóvas, koromvonó készlet, kéményseprű, égető kanna, golyós kötél, vasgolyók, létra) egyedüli ajánlattevőként a Hahn + Kolb Hungária Kft. szállíthat nettó 181,5 millió forintért. Kéményseprő ipari porszívók és szerszámgépek beszerzésére már két pályázó közül választották ki a Hahn + Kolb Hungáriát, nettó 19,8 millióért (itt a másik ajánlattevő a Gilux Hungary Kft. volt). Az OKF ezen közbeszerzés keretében vásárolt volna 120 darab kéményvizsgáló ipari kamerát is nettó 118,2 millió forintért, de erre a részre vonatkozóan eredménytelenül zárult az eljárás, nem hirdettek nyertest.

Gyorsított eljárásban mérőműszereket is beszereztek nettó 172 millió forintért. A "szivárgási-érték mérőműszer valamennyi nyomás osztályú égéstermék-elvezetőhöz" részteljesítést szintén egyedüli pályázóként a budapesti Stieber Levegőtisztaság-védelmi Bt. nyerte meg, nettó 85,9 millió forintért. Tüzeléstechnikai mérőműszert két pályázó közül a budapesti Testo Kft. szállíthat 86 millió forintért (itt a Dräger Safety Hungária Kft. tett még ajánlatot). E tenderen beszereztek volna mérőműszert a "túlnyomásos égéstermék-elvezetőkhöz" is, 95,1 millió forintért, de ez a rész eredménytelenül zárult.