Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kávéfőzők és a páraelszívók után a karácsonyi ajándéknak is beillő turmixgépeket tesztelte (fizetős tartalom) a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen.

A tesztben azt nézték, hogy mennyi idő alatt, és milyen jó gyümölcs- és zöldségturmixot (smoothie-t), valamint palacsintatésztát készítenek a gépek. Azt is megnézték, hogy mennyire darálják össze a jégkockát, milyen könnyen használhatók a hétköznapok során, illetve mennyire hangosak és mennyire tartósak, azaz strapabírók a turmixgépek.

Összesen 15 márka 39 turmixgépét vizsgálták, és az összesítés alapján 8 gép ért el 75 százaléknál magasabb eredményt.

Pépkészítésből is vizsgáztak

A tesztben a következő márkák szerepeltek (ABC sorrendben):

  • Bestron
  • Bosch
  • Braun
  • Clatronic
  • Domo
  • Electrolux
  • Kenwood
  • Kitchen Aid
  • Philips
  • Princess
  • Russell Hobbs
  • Sencor
  • Tefal
  • Tristar
  • Vitamix.

A legjobbak között végzett a Vitamix, a KitchenAid, a Braun, a Philips és a Electrolux egy-egy gépe, ám ezek viszonylag hangosan dolgoznak.

A tesztgyőztesek pedig méregdrágák: a 82 százalékos eredménnyel első helyet megszerző Vitamix PRO 750-es 332 ezer forintba kerül, a 80 százalékkal második gépért pedig 300 ezer forintot kell adni. "A jó hír viszont az, hogy az élmezőnyben közel hasonló eredményt elért termékek nagy része ennek tizedébe kerül" - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének kommentárjából. A 78-78 százalékkal a harmadik helyet holtversenyben megszerző egyik gép 29 ezer forintért, a másikat pedig 32 ezer forintért lehet kapni.

A gyümölcsturmix- és zöldségturmix-készítés során a 39-ből 19 gép 4-es vagy annál jobb osztályzatot kapott, a palacsintatészta keverésében pedig 39-ből 28 turmixgép szerzett legalább 4-est. (A skála 0-tól 5-ig terjedt.) Volt olyan gép, amelyik bár közel 80 ezer forintba kerül, a gyümölcsturmix-készítésre csak közepes osztályzatot kapott, tehát az ár a turmixgépeknél sem feltétlenül döntő tényező.

A leggyengébb 3 turmixgép 50 százalék alatti eredménnyel zárt, az utolsó helyen álló gép 43 százalékot ért el. A gyengén szereplő gépek egyrészt nem csináltak olyan jó smoothie-t és palacsintatésztát, mint a többiek, ráadásul hangosak, nem beszélve arról, hogy könnyen behorpadnak, karcoldónak és törnek. Az utóbbi gépeknek viszont alacsony az ára, mindegyikért 10 ezer forint körüli összeget kell adni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint turmixgép-vásárláskor érdemes egy kicsivel drágább, masszívabb, tartósabb gépet vásárolni. A strapabíróbb készülékek között a legolcsóbb a 14 ezer forintért kapható Philips HR2105/00, de több, 35 ezer forint körüli turmixgép is jól szerepelt a 300 ezer forintos készülékek mellett.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető részletes teszteredményekért (amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye) pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT-hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Tanácsok a vásárláshoz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a tumixgépek kiválasztásánál érdemes mérlegelni, hogy a gép milyen keverőedénnyel érkezik a konyhába. Bár a műanyagból készült keverőedények könnyebbek, ám könnyebben karcolódnak és elszíneződhetnek. Az üvegből készült edények tartósabbak, de nehezebbek és könnyen megrepedhetnek, eltörhetnek. Fontos az edény mérete is, itt érdemes arra gondolni, hogy hány főre készítünk majd ételeket, italokat a gépben.

A turmixgép teljesítménye meghatározza, hogy milyen lesz az adott gyümölcs- vagy zöldségturmix állaga, darabossága. A nagyobb teljesítményű gépek és a jobb minőségű pengék hatékonyabban működnek. Amennyiben nem szeretnénk a mixelés után azzal foglalkozni, hogy szétnyomkodjuk a megmaradt gyümölcs/zöldség darabkákat, akkor érdemes jobb teljesítményű gépet beszerezni.

A tisztítás szempontjából praktikus, ha a turmixgép pengéje kiszedhető, további előny lehet, ha mosogatógépben is elmoshatók az turmixgép elemei. Az asztali turmixgépek viszonylag nagy helyet foglalnak el a konyhában, így ha helyszűkében vagyunk, akkor érdemes végiggondolni, hogy kihasználjuk-e a nagyobb méretű gépet.

Címlapkép: Tudatos Vásárlók Egyesülete / International Consumer Research and Testing Ltd. (ICRT)