Nehéz megjósolni, mi fog történni, ugyanis a válságot követő alacsony növekedés után nem történt konszolidáció, még a Magyarországinál fragmentáltabb banki piaccal rendelkező országokban sem - fogalmazott Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaság és a Napi.hu által szervezett közös konferencián. Úgy látja, a jövő évi történések részben a devizahitelesek helyzetének rendezését szolgáló intézkedésektől is függenek. Ha ezek a bankszektorra újabb veszteségeket rónak, olyan katalizátort jelenthetnek egyben, amelyek gyors konszolidációs folyamatot indíthatnak be. Az OTP nem fog kivonulni a magyar piacról, sőt, ha van lehetőség a növekedésre, akár akvizíció révén, azt ki fogja használni - mondta Bencsik.

Az MKB német tulajdonosának - mint az ismert - 2016-ig el kell adnia itteni leányát, ám az ehhez vezető út bizonytalan - mondta Simák Pál, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a bank a nehézségek ellenére igyekszik profitábilisan működni, hitelezni, ügyfeleket akvirálni. A szakember szerint az árazás a kérdés, vagyis az, hogy milyen áron hajlandó egy szereplő bankot eladni illetve venni Magyarországon. Az árazást megnehezíti, hogy a bizonytalanságok hatásai nehezen kalkulálhatók, vagyis amíg nem lesz kiszámítható a jövő működése a bankok szempontjából, addig nehéz árra vonatkozó becslést adni, emiatt a konszolidációban rejlő költségszinergiák kihasználása is halasztódik.

A bankszektor idei extra adóterhelése 360-370 milliárd forintra rúg, ami a bankadó (amelyet a korábbi ígéretekkel szemben nem felezett meg a kormány, sőt) 140-145 milliárdjából és a tranzakciós illetékekből tevődik össze - sorolta az OTP vezérhelyettese. Az elvonás a szektor saját tőkéjének több mint 10 százalékának felel meg, amivel kényszer alatt lehet együtt élni, lehet megszokásnak is nevezni, de normális működésnek nem - reagált Bencsik Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkárának korábbi szavaira. (Kisgergely úgy fogalmazott, hogy a bankok oldaláról nincs igazából nyomás a változtatásra, a status quót megszokták és elviselik.) Hozzátette: nincs olyan szektor a világon, ami elviselné, hogy az állam évente elvonja a saját tőke tizedét.

A bankok túlterhelése ördögi kört generált - vélekedett Simák Pál, aki szerint egymillió forintos teher 10 millió forinttal kevesebb hitelkihelyezést eredményez, így aztán nehéz a növekedési elvárást teljesíteni. Hozzátette: a veszteséges bankoknál ráadásul - mivel a tőkepótlást a tulajdonosoknak meg kell tenniük - lényegében külföldről történik befizetés a magyar büdzsébe. Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgatója megjegyezte: az adóztatáson felül masszívan terheli a szektort a turbulens jogszabályi változásokból eredő alkalmazkodási kényszer is, egyrészt az adminisztrációs költségeken keresztül, másrészt amiatt, mert az üzleti élet más szereplőinek energiáját is ez köti le.