Igazán komoly akcióval csak a Banco Popolare örvendezteti meg a kamatra hajtókat: a korábbi 6,25-6,5 százalékos ajánlatát alaposan megfejelve 11,50 százalékos éves kamatot kínál a két hónapos betétet elhelyezőknek. Akciózik mától az FHB is: azok az ügyfelek, akik vállalják, hogy a banknál vezetett folyószámlára rendszeresen jövedelmet utaltatnak, 9,5 százalékos kamatot zsebelhetnek be 3, illetve 6 hónapra. Akik mégsem választják fő banknak az FHB-t, azok ennél 50 bázisponttal kisebb kamattal gazdagodhatnak.

A pozitív hírek rövid sorát a K&H Inflációs Plusz betétjével le is zárhatjuk, amelynél a kamat a korábbi 6,8 százalékról 7,1 százalékra módosult (180 napra); a konstrukció lényege, hogy a kamat mindenkor követi a KSH által közzétett inflációs kamatot.

Kis öröm, hogy a kedvezőtlen hírek sorában csak a Volksbankról kell beszélnünk. A pénzintézet akciós, egyéves lejáratú Harmónia betétjének kamatán vágott a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatcsökkentése mértékének megfelelően: az 50 bázispontos csökkenés után a maximálisan elérhető kamat 7,51 százalék - ehhez azonban minimum 5 millió forintot kell a konstrukcióban egy évig nélkülöznünk.

Áttekintve a jelenleg érvényes ajánlati listát, egyelőre jól megférnek egymás mellett az akciós ajánlatok: lényegében minden lekötésre 2-3 akciózó bankkal számolhatunk. Az viszont közösnek tűnik, hogy az akciók alapfeltétele: új pénz érkezzen a számlára. (Táblázatunkban csak az ilyen "tiszta" feltételű termékeket tüntettük fel.)

A legrövidebb, egyhetes időtávban a KDB Bank régóta tartja magát ahhoz, hogy piaci kamatszintet kínál. Az egy hónapos akciók sorában az Allianz jár elöl - 12 százaléknál magasabb ajánlatot a betéteknél máshol nem is láttunk -, de a KDB itt is erős Tigris betétjével. A két hónapos soron a már említett Banco Popolare mellett a UniCredithez érdemes mostanság bekopogni, míg a negyed évre pénzüket lekötni szándékozóknak az OTP-é, a CIB-é és az MKB-é a három dobogós ajánlat.

A 180 napos betétek sorában az Erste egyértelműen dominál 11 százalékos éves kamatszintjével, az MKB ennél 1,14 százalékkal kisebb ajánlattal tudott befutni a második helyre. Az éves betéteknél hasonló a helyzet, de az Erste itt még rá is kínált 50 bázispontot: így aki most jár Erste-fiók közelében, éves megtakarításait 11,50 százalékos kamat mellett helyezheti el Lojalitás betétben. Egyéves lojalitásért nem is olyan rossz kamat.

A teljes táblázat megtekintéséhez kattintson az alábbi képre: