Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly összegre van szükség a mai egyetemisták önálló életkezdéséhez: a válaszadók 31 százaléka szerint ehhez több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán 11 százalékuk gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne.

A nagy finanszírozási igény oka, hogy a válaszadók 81 százaléka szeretne 3-5 éven belül lakást vásárolni, míg önálló albérletre 46 százalékuk vágyik. Kevesen számítanak arra, hogy a szülők ebben támogatják őket: az önálló albérletbe költözéshez a diákok 10 százaléka, a saját lakás esetén pedig mindössze 4 százaléka vár szülői segítséget.

A következő 3-5 évben a leggyakoribb, nagyobb kiadással járó cél a fiatalok számára a külföldi utazás (89 százalék), a családalapítás (82 százalék) és a házasságkötés (74 százalék), autót 58 százalékuk vásárolna, külföldi letelepedést pedig 46 százalékuk tervez. Az utóbbi célok megvalósításához azonban egyáltalán nem kalkulálnak a család támogatásával. A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85 százaléka vesz igénybe szülői támogatást - igaz, emellett sokuknak (65 százalék) dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket.

Csupán a válaszadók 2 százalékának a szülei tesznek vagy tettek félre pénzt kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák. A megkérdezettek 13 százaléka alkalmanként kap pénzt családjától, míg 50 százalékuk havonta kap "zsebpénzt", közel ugyanennyi hallgatót a számlák kifizetésével, illetve az otthonlakás lehetőségével támogatja a család. Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok tizede egyáltalán nem kap a családjától támogatást - derül ki CIG Pannónia felméréséből.