A Buksza folytatja az autófenntartási költségekről szóló sorozatát, egy tisztán elektromos autóval, mégpedig a Volkswagen e-Uppal.

A magyar piacon még nagyon kevés tisztán elektromos villanyautó közlekedik, az idén összesen kevesebb mind ezer darab zöld rendszámot adott ki a hatóság, ebben pedig már benne vannak a teheruatók és buszok is. A személyautók között a Nissan Leaf a legelterjedtebb világszerte és Magyarországon is, ám a trónkövetelők száma egyre növekszik. A Buksza az egyik legolcsóbb magyar piacon elérhető Volkswagen e-Upot vizsgálta meg.

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a hatótávolság, ebben az e-Up sem különbözik a társaitól, de legalább a gyári adattal köszönöviszonyban van a valóság. Az e-Up a gyári adat szerint 150 kilométer megtételére képes,  ténylegesen 135-145 kilométert valóban meg lehet vele tenni. (Az elektromos Golfnál ez nincs így, 190 kilométeres hatótávolsággla hirdetik, ami valójában inkább 155-170 kilométer.) Az eUppal a 135-145 kilométer körüli hatósávolság azonban csak tavasszal nyáron kivitelezhető, télen - hőmérséklettől függően - akár 20-30 százalékkal csökkenhet a táv.

Tankol az e-Up -  Fotó: Buksza

Mennyit fogyaszt?

A gyári adat szerint az e-Up fogyasztása 11,7 kilowattóra (kWh). A Buksza az autóval tudott 10 alatti fogyasztást is előhozni, rendkívül takarékos vezetési stílus mellett városi forgalomban: 9-9,8 kWh-s fogyasztást is lehet produkálni, de ez nem igazán életszerű megoldás. Egyrészt este volt ez az etap minimális forgalom mellett, másrészt a lehető legtakarékosabb üzemmódban. Ha azonban normál használatban megyünk városban, akkor 11-12 kilowattórára emelkedik a fogyasztás 100 kilométerenként. Ha pedig autópályán próbálkozunk, akkor megyünk 100-120 km/h-s sebességgel, akkor simán 12-14 kWh-re felugrik a fogyasztás.

Öt százalékról indul a töltés, ekkor 3-4 kilométert tudott volna még megtenni - Fotó: Buksza 

Átlagosan a teszt alatt egyébként 11,1 kilowattórás fogyasztás adódott. Ez pénzben azt jelenti, hogy elméletileg 100 kilométernél 402 forintra jönne ki a fogyasztás. Ugyanakkor az összes elektromos autónál ennél több áramot kell beletölteni alkalmanként az autóba: a körülbelül 10-20 százalékos töltési veszteség miatt. Így összességében átlagosan 12,1 kilowattórából kijött 100 kilométer, ez pedig 440 forintot jelent 100 kilométerenként.

Mennyi a több költség?

Az e-Up a legolcsóbb kötelező negyedévente 7200-9300 forint plusz a 2100-2800 forintos biztosítási adó, így egy évben 37 400-48 500 forint lesz. A Porsche Hungária kérésünkre a becsült szervizköltségeket is megadta ötéves összesen 50 ezer kilométeres futásteljesítményre vetítve.

Tankolás Óbudán - Fotó: Buksza - Csernátony Csaba

Az e-Up szervizére 230 ezer forintot kell kifizetni, ami barátságos, kilométerenként 5 forintot jelent. Az eurót 8 millió forintért árulják, ami nagyon sok pénz egy, leginkább városi közlekedésre használható autóra. Ha azonban a kormány valóban 2-3 millió támogatást ad a jövőben a tisztán elektromos autókhoz, akkor reálisabb választás lehet az e-Up.

Házon belüli verseny

A Volkswagen tisztán elektromos választékában szerepel az e-Golf is, amelyhez képest jobb választás a e-Up. Az e-Up ugyan kisebb az e-Golfnál a legfontosabb paraméterben - hatótávolság - alig marad el tőle, miközben több mint 3 millió forinttal olcsóbb.

A Buksza által korábban kipróbált e-Golf 100 kilométerenként 500 forint feletti összeg lesz a áramköltséggel elment, ami nem jelentős differencia az e-Uphoz képest. Ugyanakkor az e-Golf a 3 millió forintot többletért jó esetben maximum 20-25 kilométeres hatótáv-többletet biztosít. ez pedig nem ér meg ennyit, legalábbis városi közlekedésben nehéz elképzelni. Országúti autózásra pedig egyik autó sem alkalmas, körülbelül egy Velence oda-visszát meg lehet mindkettővel tenni, de akkor vagy lefelé vagy felfelé érdemes 90 körüli tempót választani.

Az tesztautóval az egyik töltés alkalmával egy e-Up-tulajdonos azt mondta, hogy ezelőtt e-Golfja volt. "A két autó közötti jelentős árkülönbség miatt az e-Up lényegében értelmetlenné teszi az e-Golf megvásárlását. A Golfot el is adtam, mivel használati értékben semmivel nem volt jobb" - mondta, és hozzátette: napi 80-100 kilométert autózik, jellemzően külvárosból Budapestre, majd a városon belül. A két autó közötti használati értékben látható minimális, ugyanakkor az árban jelentős különbségben rejlő problémát a Volkswagen is felismerhette, legalábbis erre utal, hogy az e-Golf frissített (ráncfelvarott) változatába már nagyobb teljesítményű akkumulátor kerülhet, az e-Up műszaki paraméterei pedig várhatóan változatlanok maradnak. Azaz az e-Golf esetében többletet igyekeznek majd adni a 3 millió forintos pluszért cserébe.

A Totalcar e-Upról szóló (klasszikus) tesztjét itt olvashatja el.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.