A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A friss beruházási adatok önmagukban nem jelentenek fordulatot − reagált megkeresésünkre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI). A szervezet szerint ugyanis a beruházások közt nagy súlyt képviselő gazdasági ágak esetében nincs nagy változás, beruházásaikat elsősorban a költségvetési szféra és az általa dominált iparágak növelték.

Többféleképpen lehet megközelíteni a friss adatokat: egyrészt a néhány százalékos változás önmagában nem trendforduló, így messzemenő következtetéseket sem szabad levonni belőle, másrészt viszont öröm, hogy ismét pozitívvá vált az adat − mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Arra a kérdésre, hogy mi kellene ahhoz, hogy valóban nőjek a céges beruházások, hasonlóképpen válaszoltak az érintettek: a GVI szerint a belső és az exportkereslet növekedésére, megfelelő finanszírozási lehetőségekre, valamint az üzleti bizalom javulására. Ez utóbbit emelte ki Dávid is: elsősorban nem anyagi alapon kell megközelíteni a problémát, hanem partneri kapcsolatra van szükség a kormány és a vállalkozások között. Stabilitás kell ahhoz, hogy egy vállalkozó előre lásson legalább másfél-két évre, fel merjen venni új munkatársakat, esetleg hitelt − mondta a VOSZ főtitkára, aki szerint ez ma egyelőre nincs így. Emiatt sokakban megrendült a vállalkozói létbe vetett hit. Dávid egyelőre nem túl optimista, mivel továbbra sem lát növekedést serkentő elemeket a költségvetésben, amelyek a kiadási szerkezetet alakítanák át és nem a bevételeket próbálnák meg növelni − márpedig ez kellene az érdemi adócsökkentéshez. Optimistábbak a GVI kutatói, akik szerint az Ifo német kutatóintézet előrejelzése alapján 2013 végére várhatóan magára talál az EU-n belüli kereslet, így az exportáló vállalatok tovább bővíthetik tevékenységüket, miközben a GVI negyedéves konjunktúramutatója is kis javulást mutat az egy évvel korábbihoz képest. E tényezők lehetővé teszik, hogy a következő egy évben pozitív fordulat következzen be a versenyszféra beruházásainál is. Az üzleti bizalom jelenlegi alacsony szintjén azonban csak egy lassú, fokozatos fordulat képzelhető el − vélik a GVI kutatói.