Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére új társaságot jegyeztettek be: a Mátra Energy Holding Zrt.-t. A cég mögött a prágai EPH-csoport van, amely közvetetten a fővárosi hőerőműcég többségi részvényese is - írja a HVG.

A cseh hátterű vállalatalapítás azért figyelemre méltó, mert szakmai hírek szerint az EPH-csoport a fő esélyes a visontai erőmű megvásárlására -Mészáros Lőrinc érdekkörével társulva. November 2-án vette ugyanis nyilvántartásba a jegybank Mészáros érdekcsoportjához kapcsolódó Status Energy Magántőkealapot, amely négy nappal később már indított is két energiacéget. Ezek egyike, a Status Power Invest Kft. célba vette a most még többségi német kézben lévő, az RWE-csoporthoz tartozó, 950 MW-os, széntüzelésű visontai Mátrai Erőmű megszerzését.

A csehek most Mészárosékkal társulva 5 millió euró alaptőkével indították az új társaságot, ami fele-fele részben a Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona.

Kik állnak a háttérben? Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás az igazgatóság tagja lett. Utóbbi két tag a Status Power által kijelölt igazgatósági tagok a Mátra Energyben. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára - írja a HVG.

További részletek a itt.