Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A McDonald's hazai beszállító partnerei 2011 és 2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak termékeket Európa és más régiók McDonald's éttermeibe - közölte a társaság. Ez az érték a teljes hazai élelmiszerexport több mint 1,3 százalékának felel meg. Ha a hazai éttermek tavalyi külföldi beszerzéseinek értékét levonjuk a teljes beszállítói exportértékből, akkor 13,4 milliárd forint többlet mutatkozik.

A McDonald's itthon kizárólag az Eisberg Hungarytől vásárolja termékeihez a salátafélét, friss hagymát, kígyóuborkát, paradicsomot és koktélparadicsomot. A hazai Eisberg-leány 2003 óta kizárólagos salátabeszállítója az osztrák McDonald's éttermeknek is. Az idei évre tervezett közel 3000 tonna beszállítandó termék nagy részben Csongrád megyei termelőktől érkezik, és a román és a lengyel hálózatba is jut belőle.

A szegedi székhelyű Mezőker Kft. egyike a McDonald's három kizárólagos európai hagymabeszállítójának. A makói termőterületen, illetve annak pihentetésekor, a Vajdaságban termelt vöröshagymát a cég hódmezővásárhely-gorzsai üzemében dolgozzák fel, innen jut el több mint 15 ország McDonald's éttermeibe.

A kecskeméti Univer 27 éve szállít szószokat az étteremlánc szendvicseihez. Ketchupjukhoz kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot vásárolnak, jellemzően Kecskemét környéki gazdáktól.  A McDonald's ma már évente 750-1300 tonna sűrített paradicsomot vásárol tőlük, amely 40 ország éttermeibe jut el.

A szigetcsépi Capriovus Kft. 2002 óta a magyar McDonald's kizárólagos tojásbeszállítója. Évi 3 millió, mélyalmos tartásból származó héjas tojásával nem csak a magyar, hanem a román éttermeket is ellátja.

Az OSI Food Solutions Hungary bábolnai üzemébe a feldolgozásra szánt csirkehús magyar vágóhidakról, túlnyomórészt a kisvárdai Master Goodtól érkezik. Az évi 14 ezer tonnányi feldolgozott termék pedig hazánkon kívül még 19 ország éttermeibe jut el - Azerbajdzsántól Svájcig. A bábolnai kapcsolat a kezdetektől jelen van: a McDonald's magyarországi indulásakor a Bábolnai Állami Gazdaság volt a fő hazai beszállító.

Amint arról beszámoltunk, a hazai gyorséttermi piac legnagyobb szereplőjének számító McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-nél a 2013-as csökkenés után bő 2 százalékkal 22,3 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétel, viszont az adózott nyereség számottevő csökkenést produkált. A 384,6 millió forintos üzemi nyereség még több mint négyszerese volt a 2013-asnak, de a pénzügyi műveleteken közel ekkora negatív előjelű eredményt ért el. Ez a 335 millió forintos veszteség magyarázta végül azt, hogy a mérleg szerinti nyereség mindössze 13 millió forint lett, ami a 2013-as hatodával egyenlő. A beszámolási időszak végén a kft. 94 éttermet üzemeltetett, ebből 46 egység franchise rendszerben, 48 vállalati üzletként működött - utóbbiak száma így kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Csökkent az átlagos állományi létszám is, méghozzá a 2013-asnál nagyobb tempóban: 101 fővel, azaz 7 százalékkal 1337 főre.