Utóbbinak a nicosiai székhelyű Normeston Group Cyprus Ltd. a tulajdonosa a cégbejegyzés szerint, de Fazakas Imre - a Jukosz egykori közép-európai képviselője - érdekeltségébe tartozik.

A Norm Benzinkút 2014 decemberében vette meg az orosz Lukoil 75 magyarországi és 19 szlovákiai benzinkútját. A szerzeménnyel a Normbenz a negyedik legnagyobb forgalmazóvá vált. A bevásárlás évében a töltőállomásokat üzemeltető Normbenz csaknem 98 milliárd forint árbevételt könyvelt el, tavaly ettől lényegesen elmaradt a forgalom, a 75 milliárdot sem érte el. Az üzemanyag-kiskereskedelem ugyanis 93 milliárdról 70 milliárdra zsugorodott a cég beszámolója alapján. Az új kúthálózat irányítását a Moltól leigazolt Horváth-Dori Jenőre bízták - írta a lap.

A Normbenz 2,3 milliárd forint veszteséggel zárta 2014-et, amit a tőkehelyzet rendezésének megkezdése követett. Tavaly viszont már 123 millió forint nyereséget értek el, emiatt nem lenne szükség a mostani tőkeleszállításra. Az előző évek hagyatékát azonban kezelni kell, így helyre kell állítani a saját tőke és a jegyzett tőke jogszabályban előírt arányát. Tavaly év végén 1,7 milliárd volt a társaság saját tőkéje, messze elmaradt a 4,35 milliárdos jegyzett tőkétől, ezért határozott most a tulajdonos a tőkeátrendezésről. A kétmilliárd forint a jegyzett tőkéből a tőketartalékba kerül - olvasható a Világgazdaságban.