Ez már csak azért is kevés, mert az Andy Vajna nevével fémjelzett Magyar Nemzeti Filmalap négy év aktív működés után is távol jár az indulásakor a zászlajára tűzött céljától,hogy visszacsábítja a magyar közönséget a magyar filmekre - véli a portál.

Az idei filmek közül az első rész óta stabil rajongótáborral rendelkező Argo 2-t (110 ezer néző) is lekörözve a Liza, a rókatündér (126 ezer) produkált százezresnél magasabb nézőszámot, ismét kiderült, hogy a sikerhez egyediség kell: a film nemcsak vicces és magas szakmai színvonalon kivitelezett, de van annyira sajátos hangvételű, hogy kiugrott a többi közül, és felkapta a szájhagyomány. A harmadik helyezett Saul fia pedig 94 ezer jegy felett jár.

Ugyanez nem jött össze a többi populárisnak szánt filmnél. A Mancs (18 ezer) népszerű családi film szeretett volna lenni, de nem igazán találta meg célközönségét, valószínűleg, mert túl zavaros volt, és nem elég szerethető. A Víkend (16 ezer) eleve széllel szembe ment, mert magyar thriller eddig még sosem vonzotta be nagyobb számban a nézőket, nem meglepő, hogy ezzel a sablonos darabbal, amelyhez hasonló számolatlanul ömlik a tévéből, szintén nem sikerült.

Az év bukása pedig a Veszetteké. A több mint egymilliárd forintból készült gárdistamentes gárdistafilm büdzséjéből a Filmalap 790 millió forintot állt (a Saul fia 310,6 millió forint gyártási támogatást kapott), ehhez képest Goda Krisztina alkotása a nyitó hétvégén mindössze 3016 fizető nézőt szerzett. A produkció nem bocsátotta a VS.hu rendelkezésére az össznézőszámot, de nem hivatalos forrásból úgy tudni, eddig összesen körülbelül nyolcezren látták a filmet.