Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bezárja 512 főt foglalkoztató budapesti telephelyét a Michelin Hungária, a cég közleménye szerint 2015 közepén ér véget a középkategóriás teherabroncsok gyártása a fővárosban a nyolcadik kerületi, a Keleti pályaudvar közelében, a Kerepesi úton található, 9 hektáros telephelyen.

Úgy tudjuk, arról egyelőre nincs döntés, mi lesz az ingatlan sorsa, erről egyeztetnek majd a városvezetéssel is. Ennek kapcsán közölték: a vállalat tárgyalásokat kezdeményez az állami szektor képviselőivel május végéig, hogy megvitassák, milyen módon tud a Michelin fővárosi telephelyének helyreállításával hozzájárulni a hosszútávú városfejlesztési célokhoz.

A dolgozók mennek, a márkák megmaradnak

A Taurus - ahogyan persze a budapesten is gyártott Kormoran és Riken márkák -, mint brand megmarad, de a termelés jó részét Lengyelországba helyezik át, de vesz át feladatokat két németországi és egy romániai üzem is - tájékoztatta a társaság a Napi.hu-t.

A cég ma közölte a csoportos létszámleépítési tervet, a több mint félezer dolgozó számára az elhelyezkedéshez egyéni élethelyzetre szabott, jelentős vállalati támogatást ígért a Michelin. (A csoport Magyarországon jelenleg több mint 1600 főt foglalkoztat, négy telephelyen.)

 

 

Fotó: Michelin

A cég a döntést az európai teherabroncspiac szűkülésével és azzal magyarázza, hogy a jelenleg fenntarthatatlanul alacsony, 70 százalékos kapacitással működő gyár jelentős modernizációra szorulna, ami a belső kerületi fekvés miatt gazdaságilag nem indokolt.

Kivonulásról szó sincs

A társaság ugyanakkor közölte: hosszútávon kívánja magyarországi tevékenységeit folytatni. A nyíregyházi, nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncsokat gyártó egysége jelenleg is fontos szerepet tölt be európai tevékenységében. Tovább működteti a Közép- és Dél-Európát ellátó váci logisztikai bázisát, valamint alapanyag kereskedelemmel foglalkozó stratégiai egységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A vállalatcsoport 2013-ban hozta létre Budapesten új irányító szervezetét, amely világszinten koordinálja alsó-kategóriás személyabroncs márkáinak kereskedelmét, s a Michelin márka személy, teher- és mezőgazdasági abroncs kereskedelme is változatlanul folytatódik a hazai piacon - fogalmaz a közlemény.


Nagyobb térképre váltás