Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tovább folytatja a korábban elhatározott tőkeemelést - közölte a pénzintézet pénteken honlapján. A bank közgyűlése még júniusban döntött a 9,562 milliárd forintos tőkeemelésről. A hvg.hu pénteken azt írta, hogy a bank csaknem 9 hónapja nem felel meg a jogszabályban előírt tőkekövetelményeknek.

Az MNB ezt követően a portfolio.hu-nak azt válaszolta: a jegybank átfogó helyszíni vizsgálatat folytat a Széchenyi Banknál. Hozzátették, hogy egy átfogó vizsgálat során az MNB minden esetben áttekinti a felügyelt intézmény biztonságos működését szavatoló valamennyi részterületet, így az ellenőrzés kiterjed az intézmény jövedelmezőségére és tőkehelyzetére is.

A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója - érdekeltségébe tartozó T & T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.

A Széchenyi Bank pénteki közleménye szerint a bank vezetősége "tájékoztatja ügyfeleit és partnereit, hogy a tulajdonosok által korábban elhatározott tőkeemelés, melyet két lépcsőben terveznek megvalósítani, a részvényesek által egyeztetett és kontrollált módon továbbra is folyamatban van."

A pénzintézet a tőkeemeléssel kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), mint felügyeleti hatósághoz benyújtotta, a vonatkozó engedélyezési eljárás még nem zárult le - tartalmazza a közlemény. Megjegyzik azt is: "a jegyzett tőke megduplázásával a tulajdonosok célja a bank stabil és tartós növekedési pályára állítása".

Kétmilliárdos veszteség tavaly - az állam is beszállt

A bank a júniusi közgyűlést követően azt közölte az MTI-vel, hogy a többségi tulajdonos június 30-ig a fiatal bank építési időszakára jellemző, elmúlt időszaki veszteségének kompenzálása érdekében 3,44 milliárd forintot tőketartalékba helyez, és ezen felül 6,122 milliárd forinttal tovább növeli a bank jegyzett tőkéjét, amely így a duplájára, 12 milliárd 244 millió forintra nő.

Azt is közölték akkor, hogy az igazgatóság közgyűlés által delegált tagjai június 30-i hatállyal lemondanak igazgatósági tisztségükről, ezáltal megteremtik a lehetőséget a vezető testület összetételének megújítására.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tavalyi mérlegfőösszege 51,6 milliárd forint volt, vesztesége 2013-ban 2,005 milliárd forintot tett ki.

A bank 2010-es alapítása óta 100 százalékos magyar tulajdonú pénzintézet, tavaly június 21-én a magyar állam 3 milliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást szerzett a hitelintézetben.