A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrizte, hogy a sapkák, sálak és kesztyűk azoszínezék-tartalma nem haladja-e meg az előírt határértéket, valamint a nyersanyag-összetételre vonatkozó jelölések megfelelnek-e az előírtaknak.

Az azoszínezékekre vonatkozó biztonsági követelmények szempontjából valamennyi (28 darab) termék megfelelt. A jelölésnél 3 sapka (Sovran, Heavy Tools, Meteor), 2 sál (Cosmos city) és 5 kesztyű (BIZOE, télico, Yong Xin, H&M) címkézése nem felelt meg - ada hírül a hatóság. (Például egy 100 százalék akril szálösszetétel jelölésű termék valójában poliészterből készült.)

Az NFH akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 28-féle termék vizsgálatát végezte el a fenti szempontok alapján. A vizsgált 28 termék között gyermekeknek és felnőtteknek készült öltözék-kiegészítők egyaránt megtalálhatóak (10 sapka, 1 sapka és kesztyű szett, 8 sál és 9 kesztyű).

Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmas színezékek, kiváló színstabilitással rendelkeznek, ezen felül nagyon sokféleképpen keverhetők. Alkalmazásuk és használatuk során azonban kiderült, hogy egyes azoszínezékek egészségre káros hatásúak lehetnek. Az azoszínezék-tartalom meghatározása a téli öltözék-kiegészítők esetében is fontos, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek esetleges rákkeltő hatásuk miatt. A vonatkozó rendelet szerint a határérték az azoszínezékekből származó aromás aminokra vonatkozóan 30 milligramm kilogrammonként.

Az előírt biztonsági követelmények szempontjából valamennyi vizsgált termék megfelelt a jogszabályban meghatározott értékeknek, azaz veszélyes, tiltott azoszínezék alkalmazása nem volt kimutatható egyetlen termék esetén sem.

A textiltermékek címkézésére és jelölésére vonatkozó előírásoknak megfelelően a textiltermékeken forgalomba hozatalkor tartós, olvasható, látható és hozzáférhető módon el kell helyezni a szálösszetételüket feltüntető címkét vagy jelölést. A termékek tényleges nyersanyag-összetételét mikroszkópos vizsgálattal állapították meg.

További részletek itt olvashatók.