Első látásra ellentmondanak egymásnak a Coca-Cola egyik termékén, a Fanta Zerón szereplő feliratok - erre a Buksza egyik cukorbeteg olvasója hívta fel a figyelmet.

A márkanév felett nagy betűkkel az áll, hogy "zero cukor". Ezzel szemben a tápanyag-táblázatban az látszik, hogy került bele minimális mennyiségű cukor. Mégpedig decinként 0,4 gramm, ez litererenként 4 grammot jelent.

0,5 grammig cukormentes

A jogszabályok szerint ezzel nincs probléma. A vonatkozó uniós és az annak megfelelő magyar rendelkezés ugyanis kimondja, hogy azt az élelmiszert lehet cukormentesnek nevezni, amelyben 10 dekánként (100 gramm) vagy 1 deciliterenként (100 ml) maximum 0,5 gramm cukrot tartalmaz. Ezt az előírást teljesíti a decinként 0,4 grammos cukortartalmával a Fanta Zero.

Megkerestük a Coca-Colát, hogy miért van cukor az egyik felirat alapján egyébként cukormentesnek tartott üdítőben. A cég válaszában az említett rendelkezésre hivatkozik, miszerint a Fanta Zero megfelel a szabálynak. Ezért a cég szerint nincs szükség sem a jelölés, sem pedig a termék összetételének módosítására.

A társaság közölte azt is, hogy a szóban forgó üdítő nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a benne lévő minimális cukortartalom a benne lévő gyümölcsléből származik.

Sok cukor, kevés cukor

A Buksza a Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldallal közösen korábban összeszedte, hogy a legnépszerűbb szénsavas üdítők között melyikben, mennyi cukor van. A legcukrosabb üdítők közé tartoznak a kólák (Pepsi, Coca-Cola), valamint a Fanta citrom.

Az összeállításban szereplő üdítők között a legalacsonyabb cukortartalmú üdítő a Traubisoda volt, 1 deciben mindössze 3,6 gramm cukor van, ami harmada a legtöbb cukrot tartalmazó üdítők eredményének. Viszonylag kevés cukortartalma van a Márka és Queen üdítőknek, ezekben 4-5 gramm cukor van decinként. Utóbbiak jó eredménye azzal is magyarázható, hogy a cukor mellett édesítőszert is tartalmaznak. (A részletes rangsort itt nézheti meg.)