Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Abban mindenki egyetért, hogy az innováció lehet a kitörési pont a válságból - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferencián. Az elmúlt másfél-két évben az ökoszisztéma fejlesztése kezdődött meg, így több jelentős beruházás és fejlesztés valósult meg, de nemcsak az állami, hanem az egyetemi és vállalati szférában is érezhető egy elmozdulás az államtitkár szerint.

Kockázati tőke megjelenése is sokat lendített a szférán, ebből is kiemelte - az egy izraeli példán alapuló - Jeremie programokat, amelyet eredetileg 72 milliárdra terveztek, amiből már 63 milliárd jutott el a tőkekezelő-alapokhoz - hangsúlyozta Cséfalvay, majd hozzátette, hogy 17 milliárdot már be is fektettek induló vállalkozásokba. Ennek köszönhető az a pezsgés, ami ma látható a startup vállalkozásoknál és ezek után nem meglepő, hogy az EVCA statisztikái szerint GDP arányosan Magyarországon fektették be a legnagyobb kockázati tőkeösszeget Európában.

A befektetéseknek köszönhetően az infokommunikációs szektor területén érték el a legnagyobb eredményeket eddig, más területeken még van teendő - fogalmazott Cséfalvay, aki szerint éppen ezért vannak hiányzó elemei az ökoszisztémának. Ilyen a kezdő cégek inkubációja - erre indul is egy 2,1 milliárdos kerettel és állami garanciaprogrammal működő pályázat a közeljövőben -, az egyetemi spin-off rendszer, azaz a felsőoktatási rendszerből kiváló vállalkozások, de az ipari kutatás-fejlesztési megoldásokat is hiányolta a szakember.

72 milliárd euró innovációra

A kkv-knak nagy szerepe van a gazdasági fellendülésben, hiszen 23 millió állást tudnánk teremteni Európa szerte egy kedvező ökoszisztémával - jelentette ki Diego Canga Fano, az Európai Bizottság képviseletéből, aki szerint innovációs termékekkel és hozzáadott értékkel lehetne ezt elérni. Mint mondta, Kínával minőségben lehet versenyezni, mennyiségben nem, így erre kell fókuszálni. Példaként említette, hogy Budapest felé repülve a reptéren csokoládét vásárolt, ahol felajánlották neki, hogy digitálisan készítenek róla egy képet, amit feltesznek az édesség csomagolására. Nem kértek érte plusz pénzt, így az eredeti terveimtől eltérően nem egy darabot vásároltam - mondta Fano, aki szerint ez is egy jó példa arra, hogy az innováció hogyan tehet sikeresebbé egy vállalkozást.

A szakember szerint az EU jó helyzetben van, de nem bízhatjuk el magunkat, ezért fejleszteni kell az innovációs tevékenységet. Magyarország hasonló helyzetben, mint Olaszország és Csehország, de jó lenne ha nem lennének akkora különbségek, mint például Finnország és Románia között. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jó ötleteket termékké, illetve szolgáltatássá kell alakítani, így az alkalmazott kutatásra többet kell költeni - ezekre a célokra pedig 72 milliárd eurót tudnak költeni Fano szerint, aki kiemelte a közbeszerzések fontosságát is.

A szakember az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetne a megfelelő oktatásra, a vállalkozásindítás könnyítésére, ahogy azt is biztosítani kell szerinte, hogy a cégbezárások után se vesszen el a cégben lévő tudás. Ezen felül kikerülhetetlennek nevezte a kockázati tőke fontosságát - kiemelve hazánk jó teljesítményét -, ahogy kiemelte azt is, hogy az uniós forrásokat nem csak infrastruktúra fejlesztésekre kell költeni, hanem az innovációnak az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni.