Az állam tavaly komoly összegeket költött két mobilhálózatra, az egyik a polgári mobilszolgáltató, a másik a készenléti szervek rendszere. Hogy mennyit költöttek pontosan, azt azonban nem árulták el. Az Index becslései szerint a költségek elérik a 28,5 milliárd forintot. Az összeg többek között az állami mobilcég beindítására és működtetésére fordított pénzt (1,5 milliárd forint), illetve a zárt készenléti mobilrendszer, az EDR (egységes digitális rádiórendszer) vételi és fenntartási költségeit tartalmazza (27 milliárd forint).

Az állami mobilcég, az MPVI gyakorlatilag alvó céggé változott, miután szeptemberben a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletével megakadályozta, hogy megkezdhesse működését. Az állami cég vezérigazgatója és elnöke lemondott. A cég ügyeit közelről ismerő forrás szerint a lemondásokban szerepet játszott, hogy a menedzsment megpróbált alternatív megoldásokat kitalálni a társaság további működését illetően, a tulajdonosok (a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank) azonban nem voltak nyitottak ezekre az elképzelésekre. A lemondáshoz hozzájárult az is, hogy mobilcégnek nem voltak bevételei, így az év végére negatív mérleget produkált.

Az állami mobilcég gazdálkodásáról egyelőre csak az előzetes pénzügyi beszámoló érhető el, amely a márciusi alapítástól az áprilisi bejegyzésig tartó időszakot dolgozza fel. Ebben az időszakban 160 millió forintért vettek igénybe külső céges szolgáltatásokat. Az MPVI alaptőkéje eredetileg 500 millió forint volt, amit a tulajdonosok júliusban 14,1 milliárdra emeltek fel.

Kormányzati, illetve az állami mobilcéggel szerződéses kapcsolatban álló források az Indexnek arról beszéltek, hogy a vállalat tavalyi kiadásai elérték a másfél milliárd forintot. (Ebbe nem számolták bele azt a bruttó 12,7 milliárd forintot, amelyért megvásárolták a frekvenciát, a bíróság döntése után ugyanis a pénzt vissza kell fizetnie a médiahatóságnak a mobilcég részére.) A társaságnak 64 alkalmazottja volt, az átlagbér nagyjából bruttó 750 ezer forintot tett ki. Schmidt Pál vezérizgató bérét az első, májusi közgyűlésén havi bruttó 2 millió forintban határozták meg. A közgyűlési döntés szerint Schmidt éves alapbérének 80 százalékáig prémiumra, valamint céges autóhasználatra is jogosult.

Visszaigényelt áfából költöttek

Az MPVI székhelye a Magyar Posta 13. kerületi Dunavirág utcai székházában található, a cégvezetés tavaly augusztusban azonban úgy döntött, hogy több emelet irodát bérelnek az V. kerületi Regus Irodaházban. A kiadásokat növelte az is, hogy MPVI több alvállalkozóval is szerződéses kapcsolatban állt, akik szintén számláztak.

A mobilcég ügyeit ismerő források szerint a kiadásokat abból a 2,7 milliárd forintból fedezték, amelyet az MPVI visszaigényelt a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az állami mobilcég tulajdonosai bruttó 12,7 milliárdot fizettek még januárban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvenciáért, ebből 2,7 milliárd tett ki az áfa. Az MPVI ezt igényelte vissza, amit azért tudott megtenni, mert több áfafizetés terhelte a kiadásait, mint amennyi áfát beszedett a bevételeivel (hiszen lényegében nem voltak bevételei) - írta az Index.