A legnagyobb pusztítást a jég és a vihar végezte, de a tetőbeázás, a villámlás és a felhőszakadás is sok bosszúságot okozott. A keletkezett károk összértéke megközelíti az 1 milliárd forintot - adta hírül a biztosító.

A Generali összegyűjtötte, hogyan lehet megelőzni károkat. Eszerint a legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról: a hagyományos időjárás-előrejelzés mellett ma már személyre szabott eszközöket, applikációkat is segítségül hívhatunk.

Ha nagy mennyiségű csapadék várható erős széllel, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat, és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Emellett érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket. A közvetlenül a házba csapó villám ellen csak a villámhárító nyújthat védelmet. Ha mégis becsapna a villám, a ház teljes elektromos hálózatát érdemes átnézetni.

Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni. Nem árt a tető folyamatos karbantartása sem, mivel a beázás is ott van a leggyakoribb káresetek között. A kertben lévő fákat is rendszeresen ellenőrizzük, és vágjuk le az elhalt ágakat, amelyek vihar esetén akár kárt is tehetnek az épületben, illetve az ott parkoló autókban.

Gyakran előfordul, hogy az elővigyázatosság ellenére is bekövetkezik, amitől tartottunk: ebben az esetben az észlelést követő 2 napon belül jelentsük be a biztosítónál a károkat. A reális kárfelmérés érdekében ne kezdjük el az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető további károk helyreállítását, és a sérült vagyontárgyakat is őrizzük meg, amíg megérkezik a biztosító munkatársa.