Klambauer Csaba tájékoztatása szerint a cégcsoport a géppark megújítása, új technológiák bevezetése, valamint a gyártókapacitások bővítése végett tavaly több mint egymilliárd forint értékű fejlesztésbe kezdett. Ehhez a beruházási csomaghoz kapcsolódott a Videoton EAS Kft., s a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében pályázaton 200 millió forint értékű európai uniós és hazai támogatást nyert.

A technológiai fejlesztés keretén belül egyebek között felületszerelő gépeket, automatikus optikai ellenőrző berendezéseket, lézergravírozókat, illetve címkenyomtató berendezéseket állítottak üzembe, s folyamatban van a kft. egészére kiterjedő mátrix kódos alkatrész- és termékkövetési rendszer kialakítása, az IT rendszer, valamint a raktári kiszolgáló eszközök fejlesztése.

A pályázati pénzekből megvalósított beruházást a Videoton saját forrásból további 300 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztéssel egészítette ki, amelyből még egy komplett felületszerelő gépsort és több más berendezést vásárolt.

A fejlesztésekre a konkrét üzletekhez kapcsolódó, megnövekedett vevői igények miatt volt szükség.

A beruházások eredményeként nőtt a profi ipari elektronikát gyártó, 40 üzleti partnerének mintegy 800 féle terméket szállító Videoton EAS Kft. versenyképessége.

A vállalatcsoport harmadik legnagyobb termelési értéket produkáló tagvállalata most már olyan termékek gyártását is tudja vállalni, amelyekhez korábban nem voltak meg a technológiai feltételei.

A tavaly kezdődött és mintegy 80 százalékban már megvalósult fejlesztések eredményeként a 2010-ben mintegy 8 milliárd forint termelési értéket produkáló, eredményes kft. az idén 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételre számít.

Az 550 munkavállalót foglalkoztató cég a technológiai fejlesztés eredményeként eddig hetvenöt új munkahelyet teremtett, s az év hátralevő időszakában további 30 szakember felvételét tervezi. Dolgozóinak 10 százaléka egyébként megváltozott munkaképességű.

Sinkó Ottó, a vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a következő 2-3 évben meghaladja majd a 3 milliárd forintot a technológiai megújításra fordított összeg a Videotonnál. Az elektronikai szerelést tovább fejlesztik, de a fejlődésnek nagy akadálya a mind súlyosabb szakemberhiány.

Sinkó Ottó szerint a probléma megoldására egyelőre a felnőtt átképzés látszik célravezetőnek, pedig ez nagyobb terhet ró a vállalkozásokra.