Visszavásárolja az állam az egykori Utasellátó hálózat boltjait a pályaudvarokon. A büfék, éttermek többségi tulajdonosával napokon belül előszerződést köthet a MÁV. A kormány azért döntött így, mert nem tudtak megállapodni a felújításokról és így a pályaudvarok fejlesztését sem tudták elkezdeni. A tervek szerint már az idén kormányablakok nyílnának a nagyobb pályaudvarokon - írta a hirado.hu.

A kormány tervei szerint az év végén akár már gyest, vagy éppen családi pótlékot is lehet majd igényelni itt. Kormányablakokat nyitnának ugyanis a nagyobb pályaudvarokon - mondta Gál András Levente kormánybiztos.

A MÁV Zrt. és a Resti Zrt. többségi tulajdonosai: a Lázár és Fiai Kft., a Resdan Invest Kft. és a Kiron Invest Kft. a mai napon előszerződést kötöttek, amelynek értelmében a Resti Zrt. 85,58 százalékos részvénycsomagját eladja a MÁV Zrt.-nek - közölte a MÁV. Így a MÁV meghatározó állomási területei mentesülnek a megörökölt haszonélvezeti szerződéstől, így azok fejleszthetővé és hasznosíthatóvá válnak - áll a vasúttársaság közleményében. A megállapodás nyomán megindulhat az üzletrészek részletes vagyonértékelése, majd erre alapozva a tranzakció lezárása.

A MÁV és a Resti tulajdonosai között 1991-ben kötött szerződésben foglaltak (fejlesztések, franchise rendszer kialakítása) elmaradtak, így a vasútállomások korábbi szolgáltatásai - különösen a meleg konyhás étkeztetés - folyamatosan megszűntek. Helyüket számos helyszínen profilidegen szolgáltatások vették át, így például játékautomatákat üzemeltető vendéglátó helyek, használt ruha üzletek. Az uniós forrásokból, részben a Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztéső Zrt., részben a MÁV által kezdeményezett állomási fejlesztések során a már bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelt területek egy részét szükséges vasútüzemi, utasforgalmi célra is felhasználni, ez azonban mindezidáig nem ritkán akadályba ütközött.

A ma aláírt előszerződés alapján a Resti 85,58 százalékos részvénycsomag mintegy 2 milliárd forintért kerülhet a MÁV birtokába, amely így a Resti kizárólagos tulajdonosa lesz.

"A konstrukció nehézségét az eltérő tulajdoni szerkezet jelentette, így abban láttuk a helyzet megfelelő feloldását, ha az állam átveszi a magánkézben lévő tulajdonrészeket. Magyar vállalkozókként úgy gondoljuk, hogy ez a lépés a vasút fejlesztését szolgálja, amelyhez kompromisszumkészségünkre is nagyban szükség volt." - nyilatkozta Lázár Vilmos, a Resti egyik tulajdonosa és igazgatóságának tagja. (A fogathajtó Lázár-testvérek és üzlettársaik a CBA-hálózat tulajdonosai is.)

Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy a részvénycsomag átvétele eredményeként a MÁV meghatározó állomási területei mentesülnek a megörökölt haszonélvezeti szerződés kötöttségeitől, így azok az utaskomfort növelése, és az állomási szolgáltatások kiterjesztése érdekében fejleszthetővé és hasznosíthatóvá válnak - írta a MÁV.

A tranzakció lezárására az MNV Zrt. előzetes jóváhagyásával kerülhet majd sor.