A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A megújuló energetikában az a legcélravezetőbb és leghatékonyabb, ha a komplex, integrált projektekben gondolkodnak a fejlesztők, a szektorban az innováció és k+f terén olyan határterületekre is el lehet menni, amelyek már nem a szűken vett energetikához kapcsolódnak − mondta a Napi Gazdaságnak Folberth Péter, az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter igazgatója. A megújuló energetikai fejlesztések szempontjából jelenleg Románia és Szerbia is kedvezőbb helyzetben van, mint Magyarország, de a megfelelően átgondolt megújuló energetikai támogatási rendszer bevezetése és az uniós források koncentrált felhasználása sokat segíthet a hazai klasztereknek, innovációs projekteknek.

Folberth szerint a fejlesztések egyik legfőbb területe lehet a jövőben a fürdőenergetika, itt az üzemeltetési költségek 30−50 százalékkal is csökkenthetők. Az utóbbi 15 évben a támogatási programokon keresztül mintegy 200 milliárd forint forrás érkezett a fürdőszektorba, a legtöbb létesítmény azonban mára egyszerűen fenntarthatatlan módon üzemel. A főként önkormányzati tulajdonú, vélhetően hamarosan állami kézbe kerülő fürdők így évi több milliárd forint veszteséget halmoznak fel − az összeg azonban integrált üzemeltetési megközelítéssel és energetikai fejlesztésekkel jelentősen csökkenthető.

"Vagy beruháznak vagy bezárnak a fürdők"

Komoly áramfelhasználást jelent a fürdőkben a víz felhozatala, tisztítása, forgatása, melegítése, illetve mind több helyen alkalmaznak a medencékben élményelemeket, de a kötelező szellőző- és párátlanító berendezések is jelentős mennyiségű energiát használnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fürdőfejlesztéseknél a legtöbb önkormányzat csak az ingatlanfejlesztésig jutott el, a speciális fürdőüzemeltetési szemléletmód a legtöbb esetben hiányzott a fejlesztések tervezésénél. A legtöbb fürdőnek ma már csak két választása van: beruház vagy bezár − tette hozzá Folberth.

A klaszterigazgató szerint arra lenne szükség, hogy a 2014−2020-as időszakra az ilyen beruházásokra források álljanak rendelkezésre a turizmusfejlesztési operatív programokon belül, ezek jelentős részét a meglévő, több mint 300 fürdő modernizációjára kellene fordítani. Az önkormányzatoknak egy vasuk sincs erre − fogalmazott Folberth. Jelenleg az ESCO-finanszírozás, esetleg banki hitelek fedezhetik a beruházásokat.

A fejlesztés 2-5 év alatt megtérülhet

Az energiaintenzív szektorban a legtöbb fejlesztés 2-5 év alatt megtérülhet, automata vezérléssel ráadásul az üzemeltetés egyéb költségei is csökkenthetők. A felhasznált energiamennyiség mérséklése mellett olyan energia-visszacsatolási technológiák állnak rendelkezésre, mint a szellőzés hőcserélős rendszerrel kombinálása vagy a kifolyó meleg víz hőenergiájának felhasználása, a hulladékhő árammá alakítása − ilyeneket gyakorlatilag egyetlen fürdő sem alkalmaz jelenleg. Az ArchEnerg innovációs technológiafejlesztési projektjének célja olyan csomagok kifejlesztése, amelyek igény esetén a különböző egymással kompatibilissá tett technológiákon kívül akár a finanszírozást is lefedik.

Szintén az állami-önkormányzati szektorban hozhat megtakarítást a klaszter intelligens közvilágítási projektje, ott vezérelhető technológiával, illetve a fényforrások költségeinek csökkentésével érhető el spórolás. A rendszer integrálható a térfigyelő, jelzőlámpa rendszerekkel, a mentők vagy a rendőrség vonulási útvonalának biztosításával is, a megtakarítás pedig a helyi viszonyoktól és a meglévő technológiától függően akár az 50 százalékot is elérheti.