Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konyhát üzemeltető kft. a több generáció óta vendéglátással foglalkozó Zsidai-család tulajdonában lévő cégcsoporthoz tartozik. Vezetője Zsidai Zoltán Roy - írja a hvg.hu.

A Jamie'st is ellátó "termelőkonyhában" durva hibákat is jegyzőkönyveztek az ellenőrök. Közte például, hogy a szemetesek lábpedál nélküliek, nem stimmelt több hűtő hőmérséklete se, s amelyikben elkülönítve, kizárólag a halat lehetett volna tárolni, ott mégis baromfihúst találtak, 10 fokos hőmérsékleten. A hűtőkamrában olyan "kiszállításra váró fagyasztott vajrudakat találtak, amiknek a "maghőmérséklete" a pluszos tartományban járt, egészen pontosan 1,7 Celsius-fokos volt. A főzőtér fagyasztókamrájában sem volt megfelelő a hőmérséklet: itt mínusz 15 fokot mutatott a kijelző, míg az általános háztartási hűtő fagyasztójának is körülbelül mínusz 20 fokot kell biztosítania.

Egy hűtőtérben volt a friss hús és a fogyasztásra szánt húskészítmény, de a cukrászsütemények és a félkész tészta is keveredett. Ráadásul a cukrászat hűtőjében lejárt szavatossági idejű tejszínt találtak, az adminisztrált adatokból úgy tűnik, olyan is volt köztük, amelyiknél a szeptember 11-i dátum szerepelt - így az október 5-i vizsgálat idején már több hete nem volt fogyasztásra alkalmas.

Az ellenőrök több mint 1,2 milliós bírságot szabtak ki.

A Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya a vizsgálat napján elindította az eljárást, egyben hiánypótlásra szólította fel Zsidai Zoltán Roy konyháját, kilátásba helyezve az utóellenőrzést.

További részletek itt.

Reagált a cég

A Zsidai Group a Nébih nem jogerős határozatát november 16-án megfellebbezte. A csoport álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja - közölte kedd este a társaság. A csoport az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést.

A Nébih-vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltak a hatóság által felvetett mozzanatokra:

  • "Ömlesztett húsok": A megállapítás hamis. A cég adagolva, vákuumcsomagban tárolják a húsokat, ami külön légtérnek minősül - a jogszabály szerint szabályosan tárolják azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.
  • Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A Nébih az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem lehet szállítani.
  • 6,6 liter tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. Pontosan: 2-szer 2,2 liter október 3-i lejáratú és 1-szer 2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrász próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetették, ilyen növényi tejszínt nem használnak. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el.
  • Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál: Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. A termelőkonyhában új, profi hűtőkamrákat használnak, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzák.
  • Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.
  • Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató lett kiépítve, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben.
  • Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. Öt órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7 fokra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

(Képünk illusztráció.)