Számos, a szolgáltatók által megállapított, úgynevezett szabálytalan vételezéssel kapcsolatos panasszal találkozik a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH). A fogyasztásmérők, a mérési és a vezetékrendszer, a plombák véletlen megrongálódása vagy szándékos manipulálása életveszélyes is lehet - olvasható a lap online kiadásában.

Ha a villamosenergia-, földgáz- vagy víziközmű-szolgáltató szabálytalan vételezést állapít meg, kötbér, illetve a felmerült költségek megfizetésére szólíthatja fel a fogyasztót. (Ez akár több százezer forintos tételt is jelenthet). Az ingatlanokban elhelyezett fogyasztásmérő rendszerek működésébe ezért nem tanácsos beavatkozni, sőt érdemes havonta ellenőrizni, hogy a berendezések sértetlenek és megfelelően működnek-e.

Bár a fogyasztásmérők a szolgáltatók tulajdonában vannak, azok megóvása a fogyasztók kötelezettsége. Hiba esetén azonnal hívjuk a szolgáltató hibabejelentő vonalát.

A fogyasztó akkor válhat szabálytalan vételezővé, ha eltávolítja, meghamisítja, megrongálja a készülék vagy a mérési rendszer plombáit, jelzéseit, ezáltal lehetővé válik a méretlen vételezés, vagyis a lopás műszaki feltétele. De az is büntetést von maga után, ha a fogyasztó nem jelenti be haladéktalanul a szolgáltatónak a fogyasztásmérő vagy a mérési rendszer plombáinak, jelzéseinek sérülését vagy hiá­nyát.

Mivel a fogyasztásmérő berendezés az elosztói vezetékhálózatot üzemeltető szolgáltató tulajdona, a cégek a szabálytalan vételezések felderítése érdekében ellenőrzéseket végezhetnek. A felhasználási helyeken a fogyasztó köteles a vizsgálatban együttműködni, azt nem akadályozhatja meg. Az ellenőrzés előtt a felhasználónak jogában áll felkérni az ellenőröket, hogy igazolják magukat és adjanak tájékoztatást az ellenőrzés céljáról - írja a Magyar Idők.

(Új korszak jön az állami vállalatoknál.)