Az Indikátor konjunktúra mutató félév alatt 2,6 ponttal 59,9 pontra emelkedett és új csúcsot ért el, a részindexek közül a makrogazdasági-, a piac- és a beruházási-index is rekordszintre ugrott, míg a finanszírozási helyzetet jelző indikátor három éves szintre emelkedett - adta hírü az MFB. A vállalatok optimistábbá váló várakozásai a makrogazdasági feltételek és a piaci lehetőségek megítélése mellett a forrásbevonási és fejlesztési terveiken is tetten érhető.

A makrogazdasági-index első alkalommal haladta meg az 50 pontot (51,0 pont, +2,1 pont az őszhöz képest), ami a felmérés módszertana alapján kedvezőbb gazdasági keretfeltételeket jelent. A felmérés eddigi történetében először csökkent 50 százalék alá azon cégek aránya, amelyek kedvezőtlennek ítélték meg az ország makrogazdasági helyzetét, míg a válaszolók relatív többsége (44,3 százalék) gondolta úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban javultak a műkődés makrogazdasági keretfeltételei Magyarországon. A cégek átlagosan 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a 2014 és 2015 tavasz közötti 12 hónapra, a Makrogazdasági-index értéke ugyanakkor ennél dinamikusabb, 3 százalék körüli GDP-növekedést implikál erre az időszakra.

A felmérés eddigi történetében új csúcsra emelkedett a vállalatok piaci kilátásait, helyzetét jelző Piac-index (59,0 pont, +4,8 pont). Ehhez a javuló eredmények mellett a belföldi és külföldi értékesítés várható alakulásával kapcsolatos növekvő optimizmus egyaránt hozzájárult. A kilátások és a piaci helyzet kedvező változása már érződik a vállalatok foglalkoztatási terveiben is: s bár a többség (55,8 százalék) továbbra sem tervez változtatást a munkavállalói jelenlegi létszámában, 32 százalék (ez is új csúcs) az állomány bővítését tervezi, s mindössze 12,2 százalék gondolkodik elbocsátásokban.

A Finanszírozás-index (58,2 pont, +3,1 pont) növekedése egyszerre volt köszönhető a forrásbevonási szándék jelentős erősödésének, a vállalatok lassú ütemben javuló finanszírozási helyzetének, valamint a hitelfelvételi követelmények kedvező változásának. 2014 tavaszán három éve nem látott mértékben terveznek a vállalatok forrásbevonást: 35,9 százalékuk biztosan, 21,1 százalékuk valószínűleg tartja, hogy külső finanszírozást vesz igénybe a következő 12 hónapben.

A vállalkozások finanszírozási helyzete lassan ugyan, de tovább javult: már csak a vállalatok 24,4 százaléka számolt be kritikus pénzügyi helyzetről (a bevételek nem fedezik a működési költségeket) miközben ez az arány a válság mélypontján (2012. tavasszal) 35,8 százalék volt.

Egy kivétellel (forintárfolyam) valamennyi hitelfelvételi feltételt a fél évinél kedvezőbbnek ítélték meg a magyarországi cégek, a legnagyobb javulást a kamat mértéke, a futamidő és a hitelkínálat területén tapasztalták.

A Beruházási-index értéke (71,4 pont, +0,2 pont) 2013. tavasz óta a legmagasabb a felmérés négy részindexe közül, ami tartósan intenzív fejlesztési szándékot jelez. A következő 12 hónapban beruházást tervező vállalatok aránya a mutató eddigi történetében újabb rekord szintet ért el (77,0 százalék), miközben a kapacitásfelesleggel küzdő cégek aránya mélypontra (31,0 százalék) süllyedt. Továbbra is a korábban elhalasztott beruházások jelentik az első számú hajtóerőt, azonban a piaci folyamatok is egyre meghatározóbb szerepet játszanak a cégek fejlesztési terveiben. Így a következő hónapokban az amortizáció pótlása mellett már a bővítő beruházások is beindulhatnak.