Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy szlovákiai magyar könyvkiadó lehet az Arany János emlékév nagy nyertese. Az összesen 4,2 milliárdos költségvetésből gazdálkodó emlékév egyik legjelentősebb tétele ugyanis a hazánkban jórészt ismeretlen Méry Ratio kiadóhoz köthető. A Céginfo.hu adatai szerint a Méry Gábor fotóművész alapította somorjai Méry Ratio s.r.o.-nak magyar leányvállalata is van, a Méry Ratio Hungary Kft.

Ez a szlovákiai kiadó adja ki 140 ezer példányban a Toldit, méghozzá díszkiadásban. Darabonként ezer forintért, vagyis ez a tétel egymagában 140 millióra rúg. A Jankovics Marcell által illusztrált kötetet a Kárpát-medencei érettségiző fiatalok kapják ajándékképpen, az emlékév tiszteletére.

Ugyanezen kiadó egy másik díszkiadást is gondoz, ennek címe: Szalonta Aranya - Arany Szalontája. Ez utóbbi mindössze kétezer példányban készül, de ennek végösszege relatív vaskosabb: 40 millió forint. Értesüléseink szerint a kiadó kiválasztását nem előzte meg pályázat, a Méry Ratio azon egyszerű okból kapta a megbízást, hogy Jankovics Marcell könyveinek kiadója. - Csak összehasonlításként érdemes ide egy másik számot is mellékelni: a négy magyarországi írószövetség ez évre összesen 100 millió forintos támogatást kapott a kormányzattól.

(A legendás Arany kötetekből az MTA és a Kossuth kiadó a 100 évvel ezelőtti Toldi díszkiadást adja  idén ki, a másik hasonmás kiadvány  pedig már tavaly megjelent: ez az Arany balladák Zichy Mihály illusztrációival.)

A kétszáz évvel ezelőtt született költő tiszteletére megjelenő jubileumi kötetetekről és jubileumi pályázatról az úgynevezett Arany Bizottság döntött, illetve dönt, amelynek tagja Áder János köztársasági elnök, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vezetője. (Emellett létezik egy, az MTA által felállított  Arany János Emlékbizottság is.)

Az eddigi döntések nagy egyetértéssel történtek, mondta el kérdésünkre Prőhle Gergely, a bizottság titkára, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.

A négymilliárdos keretből eddig körülbelül kétmilliárdot szavaztak meg épületek felújítására. Egymilliárd jut ebből a nagykőrösi felújításokra és 300 millió a nagyszalontai Arany-szülőház rekonstrukciós munkálataira. Négyszázmilliót kap a PIM irodalmi megemlékezések, estek és kiállítások megszervezésére és kivitelezésére. 100 millióba kerül az Arany kritikai kiadás és kéziratok digitalizálása.

Az országhatáron belül és túl is számos eseménnyel emlékeznek meg a Toldi írójáról, vetélkedők, tudományos ülések, családi nap, életmű kiállítások követik majd egymást - mondta a Napi.hu-nak Prőhle Gergely.

Az emlékévre szánt keretösszegből még körülbelül egymilliárdot nem költöttek el, viszont a pályázatok folyamatosan érkeznek - tette hozzá Prőhle Gergely. A bizottság rendszeresen ülésezik, a támogatások megítélése is folyamatos.

A nyertesek mellett egy könyvkiadó biztosan szomorú. A Holnap könyvkiadó ugyanis épp az emlékévre tekintettel szerette volna kiadni a Toldi híres illusztrált változatát. A Kas János rajzaival ékesített kötet jogait ez év elején vették meg, úgy tűnik hiába. Egy ingyenesen forgalmazott Jankovics-Toldival nem versenyezhetnek.