Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezeknek a szerződéseknek a nyomait az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) el akarta tüntetni: az Index közérdekű adatigénylésére küldött válaszából kimaradtak a láthatatlan filmekre kifizetett összegek. Az árulkodó adatok egy részét korábban azonban feltöltötték a netre.

A világkiállításra a kormány a pavilon építésére szánt 2,3 milliárd forinton felül egyszer adott közel 2 milliárd forintot a programokra, majd ezt megfejelte egy 900 milliós pótköltségvetéssel. Azaz az expó 5,2 milliárd kerül Magyarországnak.

Az érdekes költségtételek között szerepel a Focus Media Center Kft. a "2015. évi Milánói Világkiállításra a lombard-magyar, illetve a milánói-magyar kapcsolatokról szóló 16 darab filmalkotás elkészítése" kapott 59 630 000 forint. Sipos Áron, a Focus vezetője - akiről korábban a cége által felhalmozott hatalmas adóssága miatt írt az Átlátszó -, az Indexnek hangsúlyozta, hogy a filmeket leforgatta. Közel 60 millióból egy beszélő fejes dokumentumfilm-sorozat készült, amelyben szakértők a lombard-magyar kapcsolatokról értekeznek. A túlárazottnak tűnő anyagot Sipos Áron leadta ugyan a világkiállításért felelős Szőcs Gézának, de azóta senki nem látta a filmeket - olvasható az Indexen. A Céginfo.hu adatai szerint a Sipos tulajdonában lévő cégnek 2014-ben mindössze 9,2 milliós nettó árbevétele volt, és közel húszmilliós veszteséggel zárta az évet.

Szőcs Géza közel 8 millió forintot szánt a magyar pavilon misztikusan hangzó programjára, a multimédiás élményutakra, amelyet a B.O.A. Kereskedelmi, Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. fejlesztett - de ennek a produkciónak sincs nyoma a pavilonban. A Céginfo.hu szerint a tavaly 8,6 milliós nettó árbevételt elért és négy éve veszteségesen működő cég tulajdonosa Haller István, Hallerné Jancsó Gabriella és gyerekei: Haller Orsolya és az evezős világbajnok Haller Ákos. Szőcs Géza azt mondta az Indexnek, hogy a "multimédiás élményút" az európai kultúrával és a víz kultúrájával kapcsolatos vetítéseket jelenti. Erre az állam havi 450 ezer forintot, összesen 7 650 000 forintot biztosít.

A minisztériumtól kapott listában szerepelt a Euroatlantic Solutions Kft. is, amely a "milánói világkiállításhoz kapcsolódóan Magyarország honlapjának és arculatának megtervezése, projektindító sajtótájékoztató megszervezése, és a világkiállítással kapcsolatos olasz online sajtófigyelés elvégzése" témakörben kapott az államtól 23 900 000 forintot. A minisztérium azonban megfeledkezett egy márciusi tételről. Ahogy korábban a Napi.hu beszámolt róla, a Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter érdekeltségébe tartozó EuroAtlantic további 790 millió forintért végezhet munkát a magyar pavilonban, feladata "Magyarország milánói jelenlétének a teljes körű (nagy) arculatának a megtervezése, az egyes arculati elemek kivitelezését", honlap tervezés és kivitelezés és tartalommenedzsment is.

Bogányi szerződéskötéskor is zongorázott

Valaki nettó 2,4 forint plusz költségtérítésért zongorázik Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján: a Molto Harmonico Bt. művészeti szakmunkása részesült a szerencsében - írta az Index. A cégadatokból azonban kiderül, hogy a bt. Bogányi Gergely, "a magyar csodazongorát" is kifejlesztő zongoraművész és testvére, Bogányi Tibor karmester tuladjonában van. A vállalkozásnak tavaly 28 milliós nettó árbevétele és 600 ezres eredménye volt. Az MNB és az állam által támogatott csodazongorát szintén bemutatták a milánói expón.

"Dokumentumfilmek és portréfilmek elkészítéséhez szükséges forrást" biztosított az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 69 900 000 forintért - ezek a filmek sem láthatók egyelőre.

A Bo Event Kft.-vel a "EXPO Milano 2015 programok bővítésére" kötöttek szerződést nettó 420 millió forintért.