Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világszerte nagy gond a családi tulajdonú cégek számára a generációváltás. Egy felmérés szerint tíz vállalkozásból nyolc nem éli túl ezt a váltást. Így van ez Magyarországon is, sőt a helyzet talán még súlyosabb is. A magyar milliárdosok döntő többsége ugyanis a rendszerváltáskor indította vállalkozását, ezért már igencsak esedékes a gyermekek és az unokák belépése. Az idén a tizenötödik alkalommal, a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 Leggazdagabb kiadványban is jól érzékelhető a generációváltás aktualitása - sikerekre és kudarcokra egyaránt van példa.

A most hatvanas-hetvenes cégalapítók egy része már évekkel ezelőtt gondolt az utánpótlásra. Darvas Ferenc, Szabó Miklós vagy éppen Bárány László cégcsoportját ugyanis már  - legalább részben - gyermekeik vezetik.  A molekulatervezésből indult Darvas-féle cégcsoport ma már tucatnyi hazai és külföldi céget fog össze. A biotechnológiában, kozmetikai iparban és műszergyártásban is érdekelt holding irányítását ugyan ma is a 74 éves alapító (akinek becsült vagyona 23,5 milliárd forint, ez a 32. helyet jelenti) látja el, de a család tagjai vezetnek már egy-egy üzletágat. A hétgyermekes családból származó Darvas Ferenc egyfajta családi akadémiát is működtet cégen belül - volt, amikor egy időben tucatnyi Darvas-leszármazottat foglalkoztattak. Számukra az "akadémia" speciális képzést is nyújt, hiszen - mint vallja - nem elég beleszületni a cégbe, ott érdemi és hasznos munkát kell végezni. Ha ez nem sikerül, akkor nincs pardon, a legjobban szeretett unokától is búcsút vesznek.

Hasonlóan pragmatikus "vonalat" képvisel Bárány László. Az idén 63 éves cégalapító - akinek vagyonát mintegy 30 milliárd forintra becsültük, ezzel a 2016-os listán a 24. lett - az ország legjelentősebb baromfitenyésztő csoportját hozta létre az elmúlt mintegy 30 évben. A háztáji baromfikeltető sok száz embert foglalkoztató és évi 50 milliárd forintos árbevételt elérő megacéggé nőtt. Bárány László - aki a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnöki posztját is betölti - fiaival Péterrel és Lászlóval közösen irányítja a tekintélyes méretű kelet-magyarországi társaságot. Az alapító büszke arra, hogy ma már csak a stratégiai döntésekben kell részt vennie, a napi operatív irányítást már fiai látják el.

Ellenpélda is akad - ráadásul éppen a baromfiiparból. A szentesi Hungerit egybeforrt Magyar József nevével. Az idén 72 éves, a top-100-ban 8,8 milliárdos vagyonnal a 89. helyen szereplő szakember egészen tavalyig kézi vezérléssel irányította a hatalmas cégcsoportot. Bár fia és lánya is aktív az üzleti életben, 2015-ig nem kaptak szerepet az évi mintegy 70 ezer tonna baromfit feldolgozó Hungeritben. Tavaly azonban, váratlan váltással ifj. Magyar József vette át az irányítást. Az idén 41 éves szakember ugyan eddig is aktív volt - két  kisebb céget vezetett -, de a sajtgyártó és hűtőházat működtető cégből most az egyik legnagyobb hazai élelmiszer-ipari cég kormányrúdjához állt.

Úgy látszik, hogy a baromfiiparban hagyománya van a családi vonalnak, hiszen a debreceni Tranzit-ker Zrt.-t sem az alapító, és 31 milliárdos vagyonnal (22. hely) rendelkező Szabó Miklós vezeti. A főleg liba- és kacsatenyésztésre szakosodott cég irányítását - apai stratégiai irányítással- Szabó Ákos végzi sikeresen. A Tranzit-kerhez tartozó cégek ugyanis teljes fordulatszámon pörögnek - tavaly 3 milliárdos hasznot regisztráltak és jórészt hitel nélkül működnek.

Tizenöt évvel ezelőtt még kevesen gondolták, hogy Zwack Sándor és Izabella lép majd Zwack Péter helyére. A legendás likőrgyáros két, Magyarországon élő gyermeke ugyanis akkoriban nem mutatott különösebb érdeklődést a patinás cég iránt. Zwack egyik nagy érdeme, hogy nem akarta a gyerekeket "beleerőszakolni" az italszakmába. Izabella a firenzei egyetem bölcsészkarán doktorált, Sándor pedig politikai tudományokat hallgatott a Maryland University-n. Aztán mégis lassan "bediffundálódtak" a Zwack-cégbe. Izabella a borászati ágazatnak lett a vezetője és a Zwack-termékek amerikai bevezetését irányította, Sándor pedig először a pálinkák marketingjében vett részt, később pedig az igazgatóság elnöki posztját is elfogadta. Édesapjuk halálát követően már ők tekinthetők a Zwack családi hagyományok örököseinek. A 100 leggazdagabb 2016-os listáján 10 milliárdos vagyonnal a 76. helyen állnak.

Újonnan debütált az idei listán a Lévai-család. A BioTechUSA márkájú étrend-kiegészítők gyártását ugyan az USA-ban kezdték el, de a családfő Lévai Ferenc 1999-ben megvette a csődbe menet amerikai céget és világsikerre vezette a vállalkozást. A saját gyártású roborálószerekből 600 különféle terméket gyártanak, immár 80 százalékban a világpiacra. A hatvan országban forgalmazott termékeket azonban már a két fiú - a 31 éves Balázs és a 29 éves Bálint menedzseli. Mindketten a bécsi közgazdasági egyetemen szereztek diplomát, de Moszkvában és az Egyesült Államokban is tanultak. Az üzleti életbe édesapjuk vezette be őket - és az utóbbi években fokozatosan átadta a cég irányítását is. A bő tízmilliárdosra értékelt BioTechUSA (75. hely) ma már a két fiú "fennhatósága" alatt növekszik. Édesapjuk ugyan még csak 56 éves, de nem bánja azt, hogy fokozatosan a háttérbe vonult. Ő biztos, hogy időben lépett és a legjobb tempóban adta át a stafétabotot a következő nemzedéknek.