Három hónapja zajlik az MKB Bank leányvállalatokra is kiterjedő reorganizációja, miután a magyar állam 2014. december 18-ával átadta a tulajdonosi jogok gyakorlását a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), a hitelintézet átalakítása és újjászervezése érdekében.

A reorganizációs program végrehajtása a tervek szerint halad - írja közleményében a bank. A folyamat kezdetén az MKB Bank értékesítette tulajdonrészét biztosító társaságaiban, megőrizve az exkluzív stratégiai együttműködésből származó előnyöket. Ezzel párhuzamosan önálló pénzügyi társaságot is létrehozott a bankot terhelő rossz portfólióelemek kezelésére. Szintén a reorganizáció részeként, az MKB Bank több mint 30 százalékkal csökkentette autóflottájának méretét, aminek következtében több százmillió forintos éves szintű költségmegtakarítást ér el.

A költséghatékonyabb működés elérésének következő lépcsőfoka azon vezetői szintek megszüntetése, amelyekre nincs feltétlenül szükség a bank egészséges működéséhez, ugyanakkor jelentős anyagi terheket róttak a társaságra. December óta mintegy 35 vezetői pozíció szűnt meg a banknál, ami több mint harmincszázalékos csökkenésnek felel meg. Az ezzel összefüggő átszervezés erőteljesen hozzájárul ahhoz, hogy az MKB Bank újra hosszú távon is jól működő, fair, sikeres és erős pénzintézet legyen - írják a közleményben.

A bankban zajló átalakítást az MNB minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja, megteremtve annak a feltételeit, hogy az MKB Bank a legjobb és legbiztonságosabb, a hazai bankrendszerben mintaértékű hitelintézetté váljon - áll a közleményben.

Az MKB azt is bejelentette, hogy kedvezőbb lett a bank minősítése a Moody's Investors Service-nél, miután a hitelminősítő elérkezettnek látta az időt eddigi módszertanának korszerűsítésére.

Eszerint az MKB hosszú lejáratú forint- és devizabetéteinél egyaránt felminősítést helyezett kilátásba a Moody's azt követően, hogy március közepén megújította a módszertanát. A hitelminősítő a pénzügyi válságból szerzett tapasztalatokra és a bankszektorban, valamint annak szabályozásában bekövetkezett gyökeres változásokra hivatkozva döntött eddig használt metodológiájának felfrissítéséről.

A Moody's mostani lépése különösen szerencsés abból a szempontból, hogy az MKB ratingjeinek várható felülvizsgálata során a hitelminősítő valószínűleg érvényesíti a magyar banknál megkezdett reorganizációs program hatásait is.

Az MKB Banknak nincs szerződéses kapcsolata a Moody's-zal, kizárólag nem hivatalos (úgynevezett public) minősítéssel rendelkezik a nemzetközi hitelminősítőnél. Azaz a pénzintézet nem ad ki kötelezően nem nyilvános adatokat és nem is fizet a hitelminősítésért.