A június végén zárult egy évben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 574 milliárd forint, a GDP 1,6 százaléka volt. Az éves deficit a tavalyi negyedik negyedévi 878 milliárd forintos, a GDP arányában 9,1 százalékos kiugró hiányból eredt, a többi három negyedév szufficites volt. (A második negyedéves adatokhoz az MNB saját GDP-becslését használta.)

Az államháztartás névértéken számításba vett, konszolidált bruttó - úgynevezett maastrichti - adóssága az idei második negyedév végén 26 706 milliárd forint, a GDP 74,0 százaléka volt, 0,4 százalékponttal alacsonyabb a március véginél, bár nominálisan 256 milliárd forinttal emelkedett. A folyó áron számított adósság növekedéséhez a hitelfelvétel 305 milliárd forinttal járult hozzá a második negyedévben, amit a devizaadósság leértékelődése 49 milliárd forinttal mérsékelt - írja az MTI.

Az államháztartás nettó tartozása 22 640 milliárd forint a GDP 62,7 százalékát tette ki 2017 második negyedévének végén. A negyedév alatt 74 milliárd forinttal csökkent, ami 1,1 százalékpontos javulást hozott a GDP-arányos rátában.

A második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási aktívuma 51 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké 32 milliárd forint volt, míg a társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 56 milliárd forintot tett ki.