Az ellenzéki képviselő azt kérdezte az MNB-től, hogy tart-e még a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítása.

Az MNB továbbította a kérdést az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, a választ Matolcsy György jegybankelnök ismertette. E szerint a DRB Bankcsoport bedőlése miatt az OBA-nak 73 ezer 573 ügyfelet kell kártalanítania összesen 105,18 milliárd forint értékben.

Az OBA március 4-én kezdte meg a kártalanítást, amelyre a törvény szerint 20 munkanap áll rendelkezésre, vagyis március 31-ig kellett befejezni. A 20 . munkanap végén az OBA adatai szerint 72 ezer 701 fő részesült kártalanításban, összesen 101,75 milliárd forint összegben.

A fennmaradó 872 ügyfél esetében - vagyis a kártalanításra jogosult ügyfelek 1,2 százalékánál - 2015. március 31-én még folyamatban volt a kártalanítási eljárás. Ezen ügyfelek összesen 3,5 milliárd forint összegű kártalanításra jogosultak. A május 13-i állapot szerint a DRB Bankcsoport 320 volt ügyfele számára van még folyamatban a kártalanítási eljárás, összesen 1,9 milliárd forint összegben.

Az OBA nem igényelte a kifizetési határidő hosszabbítását, mivel az adatállomány alapján az azonosítható és egyértelmű jogosultsággal rendelkező ügyfeleket a 20. munkanap, 2015. március 31. végére kifizette, ezzel betartotta a törvényben előírt kártalanítási kötelezettségét - közölte a jegybank.

Természetesen maradtak olyan betétek, melyek sorsa az OBA-n kívülálló okból a mai napig tisztázásra vár - írta az MNB. Ennek tipikus esetei többek között a tartós befektetési számlák, a zárolt betétek vagy az elhunytak betétei.

Ami a tartós befektetési számlákat illeti, az ilyen számlával rendelkező ügyfeleknek nyilatkozniuk kellett arról, hogy a tartós betétjüket kívánják-e más hitelintézetnél jogfolytonosan továbbvinni (ebben az esetben az ügyfélnek kell nyitnia jogfolytonos tartós betétszerződést és az OBA ez alapján transzferálja a tartós betét összegét), vagy megszakítanák, és kérik a tartós betét kifizetését.

A nyilvántartások szerint a DRB Bankcsoport 418 tartós befektetési számlát kezelt, 263 ügyfél részére, összesen 2,216 milliárd forint betétállománnyal . Ebből 2015 . május 19-i g 156 ügyfélnek 236 betétet fizetett ki az OBA, összesen 1 ,12 milliárd forint értékben.