Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Részletesen elmesélte a három híres brókercég esetét. A Buda-Cash-ügy - ahol a Karácsony Miklós nevű fiktív ügyfél révén könyvelték el az elcsalt összeget - kirobbanása után a rendkívüli célvizsgálat gyorsan célt ér: a Hungária Értékpapír Zrt. esetén a felügyeletnek szerencséje volt: papíron valaki aznap reggel 300 millió forintot felvett, miközben a biztonsági kamerák nem örökítettek meg hasonlót. Itt a visszaélés - kockás füzetes módszer - értéke néhány milliárd forint volt.

A Quaestor-ügy pedig azért bonyolult, mert a cégcsoport rendkívül nagy. A jogszerűen kibocsátott Quaestor-kötvényállomány 2014-ben megközelítette a 60 milliárd forintot. A Keler adatai alapján nem lehet eldönteni, hogy csalás vagy sikkasztás történt. Az évek során a Quaestor megpróbált "profilt tisztítani" és hiány csak Quaestor-kötvényekből alakult ki, a több értékpapírnál megszűnt. Emiatt sem helytálló az az állítás, hogy a KKM-ügylet nyomán dőlt volna be a cégcsoport - tette hozzá az alelnök.

Az ügyfelek kezében lévő értékpapírok állománya idén június végén 27 566 milliárd forint, az első félévben 6,7 százalékkal nőtt. Az állomány 91 százalékát kezelik hitelintézetek.

A három (Buda-Cash, Hungária és Quaestor) visszaélés közös vonásai: a cégek felső vezetése érintett volt, legalább másfél évtizeden keresztül, tudatosan és szervezetten zajlottak a visszaélések.

Féljenek a szolgáltatók!

Bizalom helyett gyanakvás kell a felügyelt intézményekkel szemben, ahol a bizalmat ki kell érdemelniük - vonta le Windisch a meglepően szigorú tanulságot a történtekből.

A legfontosabb változásnak pedig azt tartja, hogy a minden ügyfélnek jövő januártól lehetősége lesz arra, hogy az MNB honlapján keresztül lekérje az értékpapír-egyenlegét.

Át kell gondolni a pénzügyi szervezeteket felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. működését is, mivel az eddig nem volt alkalmas az ilyen típusú csalások kezelésére - tette hozzá az MNB felügyeleti alelnöke.

A befektetési vállalkozások online felügyelete - az online pénztárgépekhez hasonlóan - egyelőre "nem ment át" - holott ez a megoldás azonnal kontrollfunkciót biztosítana számunkra - panaszolta Windisch.

A Quaestor alapba való befizetési kötelezettség a következő egy évtizedben a befektetési vállalkozások nyereségének 55-60 százalékát viszi majd el - ez évi mintegy 2,2 milliárd forintot jelent. Várakozása szerint a kisebb szereplők nem tudják ezt a költségsokkot kiheverni, ez erőteljes piaci konszolidációhoz vezet majd.