Nagy Márton az újság szombati cikke szerint kifejtette: az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalati hitelállomány legalább évi 4-5 százalékkal növekedjen, mert erre van szükség a tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedéshez.

Az ügyvezető igazgató szerint még mindig túlságosan sokszereplős a magyar bankpiac. Egy ekkora országban, mint Magyarország, nem lehet hatékonyan és tisztességes nyereséggel üzemeltetni ennyi bankot, 15-20 százalékos piaci részesedés alatt csak speciális részterületen működő bankok élnek meg. Szerinte még több pénzintézet hagyhatja el az országot, és utána már valódi árverseny indulhat a szereplők között.

A kormány - az állam által megvásárolt bankok helyes stratégiájának kialakításával - a bankrendszer lassú átrendeződését felgyorsítja, elősegíti a piac gyorsabb tisztulását - közölte. Nagy Márton szerint az állam közvetítőként is felléphet, lehetséges opció a most megszerzett bankok továbbértékesítése belföldi magánszemélyeknek és magánbefektetőknek.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy a kamatok szabályozásával nem fejeződött be az úgynevezett fair bankrendszer kialakítása, a végső cél az, hogy az összes banki szolgáltatás átláthatóvá és összehasonlíthatóvá váljon.