A magyar kormány utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Mol-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására - közölte a kabinet szerdai döntését a Kormányzati Információs Központ.

Közleményében a kormány úgy fogalmaz, hogy a horvát állam ás a MOL között létrejött szerződés alapján a MOL maradéktalanul teljesítette az abban vállalt kötelezettségeit és az elmúlt években közel 3 milliárd eurót fektetett be, ezzel szemben a horvát fél kötelezettségeinek nem vagy csak részben tett eleget. Mindezek miatt - a MOL és a horvát fél közötti nézeteltéréseket - a magyar kormány eddig a tulajdonostársak, részvényesek közötti gazdasági vitának tekintette, ám az elmúlt napok eseményei "világossá tették" a kormányzat számára, hogy "nem pusztán erről van szó".

A közlemény szerint Horvátországban a MOL ellen zajló folyamatos politikai kampány mellett, a horvát pénzügyminiszter nyilvános fenyegetése, valamint a horvát igazságügyi szervek általi eljárások a MOL egyes vezetőivel szemben is arra utalnak, hogy gazdaságon kívüli eszközökkel kívánnak nyomást gyakorolni.

Mivel ezeket a módszereket a közlemény "elfogadhatatlannak nevezte", ezért "ezeket a lépéseket Magyarország nem hagyhatja válasz nélkül."

Ezen kívül a kormány arról is döntött, hogy lemondja a külügyminiszter október 3-án Dubrovnikban megrendezendő csúcstalálkozón való részvételét, illetve mint a legnagyobb tulajdonos felkéri a MOL menedzsmentjét vizsgálja felül a társaság portfólióját, adott esetben pedig készítse elő a MOL tulajdonában lévő INA részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére.