A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek.

A Reuters adatközlése alapján az október 27-31-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,9 százalékkal lett drágább, a gázolajnál 0,7 százalék volt az áremelkedés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9 százalékkal gyengült - írja a GKI Energiakutató Kft. elemzésében.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,3-1,8 százalékos volt az emelkedés. A gázolajnál 1,6-2,1 százalék körüli volt az árak forintban mért emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése a dollárpiaci áremelkedésből eredő hatást felerősítette.

Mi várható jövő héten?

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - benzin ára november 5-én, szerdán 2-3 forint körül emelkedhet. A gázolajnál a piaci árak alapján 2-4 forintos emelkedés várható, bár a héten, pénteken a gázolaj ára 2 forinttal már emelkedett, így inkább csak 2 forint körüli változtatás várható - jegyzi meg a GKI Energiakutató.

A fenti adatok alapján a benzin ára 386-388 forint/literes szintre kerülhet, a gázolaj ára 401-403 Ft/liter körül változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 3 százalékkal, a gázolaj ára közel 4 százalékkal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 6 százalékkal több benzint és 6,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.