Az áprilisi vásárlási láz idején kevesebb eladó dolgozott az élelmiszerboltokban, mint tavaly ilyenkor - írja a blokkk.com. A jelentős húsvéti forgalom közepette eladó, pénztáros és árufeltöltő is hiányzott a boltokból.

Míg a kiskereskedelmi eladók száma 195 ezerre nőtt a tavalyi 192 ezerről, az élelmiszerboltokban 2 ezerrel kevesebben, 85 ezren dolgoztak idén áprilisban - derül ki a KSH adataiból.

Az üres álláshelyek száma több mint 40 százalékkal, 5645 főre nőtt egy év alatt. A szakportál szerint mindez érthetetlen, hiszen a bérek nagyot ugrottak. Az élelmiszerboltokban fizikai munkával idén átlagosan bruttó 34 ezer forinttal lehetett többet hazavinni, mint egy évvel korábban, mivel az eladók átlagos bruttó bére elérte a 194 ezer forintot.

A látványos béremelésnek a kis boltok látják a kárát. Évente több ezer kereskedő kényszerül bezárni az emelkedő bérek miatt. (Jobban félnek a magyaroknál a szlovákok.)

A multinacionális szereplők viszont képesek a jelenlegi magas bérszint mellett is működni. A hazánkban működő német tulajdonú boltláncok akár bruttó 268 és 311 ezer forint közötti összeget is fizetnek munkavállalóiknak. Ráadásul az Aldi és a Lidl jelenleg összesen 645 állást hirdet.

A kereskedelemben megszokott módon a nyári szabadságolások idején a diákok, valamint július elseje után az új konstrukcióban munkát vállaló nyugdíjasok tudják az eladókat pótolni.