A legdrágábbtól a legolcsóbbig kitehetik a Megtelt-táblát a fővárosi éttermek. A budapesti vendéglátó helyeken annak ellenére dübörög a bulibiznisz, hogy a cégek nagyon drágán tudják elszámolni a "repi kiadásnak" minősülő vacsorákat - és sokuknak amúgy sincs felesleges elkölteni való pénze ilyen összejövetelekre.

Elsőként az "all you can eat" helyeken fogytak el a szabad esték. A budapesti Trófea éttermek közül három egy céghez tartozik, Fehéri Gábor tulajdonos az év végén évek óta megszokott kereslet növekedésről számolt be. A Trófeák különlegessége, és egyik vonzereje a költségek kontrollálhatósága, hiszen ezekben az éttermekben fix összegért lehet enni-inni. (Az átlag ötezer forintos fejenkénti költést árnyékolja, hogy ennyiért fix időre, két órára lehet asztalhoz ülni.)  A november-decemberi árbevétel 20 százalékkal haladja meg az év átlagát, hiszen a Trófea éttermek alapvetően rendezvény helyszínnek számítanak. Az idei évben jelentősen nem nőtt az érdeklődés a foglalások iránt, amelyek szintje a tavalyinak felel meg. Igaz - mondta el Fehéri Gábor - a 2012-es év vége a korábbi éveket felülmúlta, így a tavalyi eredményekkel  már elégedett lenne.

Nem meglepő módon máris zsúfoltságról számolnak be a négy- és ötcsillagos kategóriájú helyek is. Százfős céges vacsoráknak terítenek a Fausto'sban is. Csúcson pörög a Rosenstein étterem, hiszen a jövő héttől már alig találni üres asztalt a családias hangulatú helyen. A tulajdonos Rosenstein Tibor kérdésünkre elmondta, hogy a válságot azért ők is érzik: a korábbi 50-60 fős bulik helyett 10-15 fős, kisebb vacsorákat rendelnek meg a cégek és a foglalásokban már nagy szerepe van az árnak is. Érdekességként megemlítette, hogy a korábbi törzsvendégek ha máskor nem, hát karácsony közeledtével térnek vissza egy-egy ünnepi vacsorára.

Telt házzal "robog" a Gundel is. A patinás étteremben már szinte minden estét lefoglaltak. Alföldi Tádé igazgató szerint az idei árbevétel 35 százalékkal múlja felül a tavalyit - s ebben szerepet játszanak a decemberi teltházas esték.

Erősödő keresletről számolt be Niklai Ákos is. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke - aki a belvárosi Kárpátia étterem résztulajdonosa is -  megítélése szerint a 2009-es visszaesést követően tavaly már megállt a csökkenés, idén pedig a kereslet növekedése érzékelhető.

Niklai Ákos a Napi.hu-nak elmondta, hogy a jövő évi adószabályokhoz szervezetük is készített javaslatot, de ezt a kormánypártok elvetették. Márpedig az éttermi szolgáltatásokból származó bevétel tovagyűrűzik, s így növeli a mezőgazdaság, a feldolgozó ipar és a borászat bevételeit is.