A legújabb Magyar Közlönyben megjelent két határozat közül az elsőben a Balaton térség - a  Balaton Területfejlesztési Koncepción és a  Balaton Területfejlesztési Stratégiai Programon alapuló - fejlesztési stratégiáját, míg a másodikban a Sopron-Fertő térség fejlesztési stratégiáját fogadta el a kormány. Mindkettő tartalmaz uniós és hazai forrásból megvalósuló projekteket is.

A balatoni uniós fejlesztések közül a nagyobb a bejárható Magyarország komplex víziturisztikai-, és egyéb állomásai, valamint az e-hajózás fejlesztések projekt, amelyre az előirányzat 6,56 milliárd forint. A kerékpárút-fejlesztésekre 3,4 milliárd, míg a gyógyhelyekére 3,3 milliárd forint jut.

A balatoni tudásgazdaság 6,5 milliárd, az infokommunikációs fejlesztések 1,8 milliárd, az energiahatékonyság 3 milliárd, míg a balatoni foglalkoztatás 4,7 milliárd forintot kap.

A Balaton vízminőségi állapotát befolyásoló külső terhelések, szennyezések csökkentése, a tó jó állapotának biztosításához szükséges intézkedések megvalósítása 4,74 milliárd, míg a balatoni szennyvíz-kezelési program megvalósítása 14,97 milliárd forinttal szerepel a listán.

Hazai forrásból a Balatoni Hajózási Zrt. hajópark fejlesztésekre 4,9 milliárd, a Hévíz-Balaton Airport Kft. a légi járat forgalmának növelésére és a kapcsolódó sármellék-zalavári iparterületek fejlesztésére 6,6 milliárd forinttal szerepel a listán. A minőségi turizmus számára épülő szállásférőhely beruházások 25 százalékos intenzitású támogatása számára 6 milliárdos támogatási keret áll majd rendelkezésre.

A Badacsony és Fonyód közötti kompjárat 5,6 milliárd forintot kap. A Sopron-Fertő térség elfogadott fejlesztési stratégiájában a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése (Sopronban) 1,5 milliárd, a belvárosi középkori várnegyed fejlesztése 7,345 milliárd, míg a fedett uszoda építése 5,5 milliárd forinttal szerepel.

A friss kormányhatározat szerint 365,4 milliárd forintot terveznek fordítani a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból. A kormány tavaly bejelentett, majd idén tavasszal visszavont balatoni határozata után a mostani döntés a korábbinál 15-20 százalékkal nagyobb összeget szán a balatoni fejlesztésekre.

A konkrétan megnevezett fejlesztési célok közül 42-t - mintegy 263,7 milliárd forintos támogatási kerettel - uniós, további 14-et - 101,7 milliárd forintos támogatási kerettel - magyar forrásból terveznek megvalósítani.