Az év elején indult az egykori Úttörő Áruház felújítása, és legkésőbb december végén nyitják meg ott az új Aldi üzletet. A pesti belváros évek óta bezárt emblematikus épületét az V. kerületi önkormányzattól 300 millió forintért  - négyzetméterenként 215 ezer forintért - vásárolta meg egy magyar befektető csoport tavaly.

A felújítási idén nyáron kezdődött, amelynek eredményeként 600 négyzetméteres üzletet alakítanak ki, amelyhez  ugyanekkora pince tartozik. A homlokzatot az épületben lakókkal közösen hozzák rendbe - mondta Ferke Tamás, a befektető Emeletesház Kft. vezetője. Az áruházi épületre elővételi joggal rendelkezett a Fővárosi Önkormányzat is, de a közgyűlés szeptember végén úgy döntött, nem veszi meg a épületet.

Forrás: google streetview

A lepusztult Kossuth Lajos utcában levő épületegyüttes egy részében szálloda épült, a másik helyreállítása a szupermarkettel együtt most folyik, de a harmadik helyzete továbbra is rendezetlen. Az V. kerület  felújítási programjában hosszú ideje szerepelt az egykor trendinek számító főutca megújítása, de ennek egyelőre nincs semmi jele: a néhány magánerőből rekonstruált üzlet mellett többnyire üres, lepusztult boltok árválkodnak.

A boltnyitástól a környékbeli kereskedők forgalmuk növekdését és az utca megújítását várják. A Belváros polgármesteri hivatalának sajtóosztálya részletes információt ígért a Kossuth Lajos utca felújításának terveiről, menetéről, de egyelőre azt tudtuk meg, hogy az egykori "főutca" a fővároshoz, s nem a kerülethez tartozik.

Eddig jutott az önkormányzat

Az V. kerületi polgármesteri hivatal sajtóosztálya megkeresésünkre a következő választ küldte:

Jelenleg az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek nagy részének van bérlője. Az elmúlt években azonban az önkormányzat is törekedett arra, hogy a régebben üresen álló helyiségek a piaci hasznosításig átmeneti jelleggel, határozott időre is bérbe adhatók legyenek kedvezményes feltételekkel is. Az üzletek alternatív hasznosítására a következő kezdeményezéseink voltak:
- A tavalyi "Design a kirakatban" programban négy üres, bérbeadásra kiírt Kossuth Lajos utcai helyiségben mutatkozhattak be művészeti iskolák. Idén designerek munkái kerültek ide, többek között a Kossuth Lajos utca környéki működő üzletek kirakataiba is.
- A Katona József Színház Színház a kirakatban"címmel a 2014 tavaszi évadban A borbély című darabot mutatja be a Kossuth Lajos utca egyik üres üzletében.
- A Kossuth Lajos utca 14-16 szám alatt a Wagner udvar újraélesztésének támogatásában is meghatározó szerepe van az V. kerületi önkormányzatnak. A félemeleten májusban megnyílt a Paloma és a földszinti helyiségek is bérlőkre találtak. A Paloma, melynek önkormányzati helyiségek adnak otthont, egy kreatív közösségi tér, műhely, ahova fiatal művészeket alkotókat várnak.
- Köztes használat keretében bérbe adtuk a régóta üresen álló Kossuth Lajos utca 12. szám alatti helyiséget is, amelyben október elejétől a Mono Galéria működik.