Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Integráció tagjai és csúcsszervei - a Takarékbank és az SZHISZ -, valamint a Postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság egyetértenek abban, hogy az egyesülési folyamat felgyorsulása érdemi előrelépést jelent ahhoz, hogy a takarékszövetkezetek regionális alapon újjászervezett, versenyképes, ügyfélközpontú és hatékonyan működő pénzügyi csoporttá váljanak - adta hírül az SZHISZ

Az egyesüléseket követően év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú, mérethatékony pénzintézet jön létre szakmai alapokon, elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával.

A fúziók elsődleges célja a hatékony és eredményes szövetkezeti hitelintézeti működés erősítése, a rendelkezésre álló tőke koncentráltabb hasznosítása, az értékesítési tevékenység hatékonyságának növelése, valamint a rendelkezésre álló tudás és humánerőforrás kapacitás jobb kihasználása - mondta Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Egységes a szektor álláspontja abban, hogy - összhangban a kormányzati szándékkal - a folyamat végén a Takarék Csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű, földrajzilag egységes szövetkezeti hitelintézet alkossa. Az egyesülések révén így a csoport helyi szinten is tőkeerős és stabil intézményekből álló, ügyfeleinek az ország minden pontján korszerű és egységes banki szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi csoporttá válik - fogalmazott Vida.

Az egyesülésekről a takarékszövetkezetek igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkeztek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és az MNB szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le.

Az egyesülések révén a tulajdonosok befektetéseinek értéke növekszik, mivel a fúziót követően egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük. Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak helyi pénzintézetükről, a folyamat során azonban nincs teendőjük, elhelyezett betétjeiket, számlaszámukat a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.

A területért felelős kormánybiztosság üdvözli a kezdeményezést, mivel az összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározatban foglalt irányokkal. A fúziók biztosítják, hogy a teljes vidéki Magyarországot hatékonyan, korszerű szolgáltatásokkal lefedő takarékszövetkezeti struktúra jöjjön létre. A kormánybiztosság továbbra is figyelemmel kíséri az egyesülési folyamatot és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatni is fogja, hiszen a vidéki Magyarország pénzügyi rendszerének alapegységei a helyi értékeket jól ismerő, erős szakmai kompetenciával rendelkező takarékszövetkezetek - olvasható a közleményben.