Idén februárban mintegy 19 milliárd forint értékű állampapírt adtak el az MNB alapítványai - számolta ki a lap a jegybank adataiból. Ezek szerint az alapítványokat is tartalmazó "háztartásokat segítő nonprofit intézmények" kategória januárban még 221 milliárd forintos állampapír-állománya egy hónap alatt 202 milliárdra csökkent.

Az alapítványok kitérő választ adtak a Világgazdaság azon kérdésére, hogy ezt a pénzt mire fordították. Így továbbra is csak találgatni lehet, hogy az állampapírok eladásából befolyt pénz arra kellett, hogy abból négy alapítvány - a Domus Scientiae, a Domus Concordiae, a Domus Innovationis és a Geopolitikai - 20 milliárd forinttal megemelhesse a Ferida Zrt. jegyzett tőkéjét. A Feridát ugyanez a négy alapítvány azért hozta létre, hogy az a befektetéseiket kezelje.

Azt azonban az alapítványok korábban cáfolták, hogy a kapott pénzt a Ferida esetleg továbbfolyatta a Minerva által februárban 31 milliárd forinttal alapított Metis magántőkealapba (az utóbbi vásárolhatja meg június végéig az MKB Bank 45 százalékát).

Ezúttal is csak annyit közöltek a lappal, hogy "jelenleg a Ferida mintegy 15-20 befektetési javaslatot vizsgál befektetési lehetőségként, valamennyi a legalacsonyabb kockázati kategóriába tartozik". Az csak a későbbiekben derülhet ki, ilyennek tartják-e az MKB-t is.

Az alapítványok vagyonának alakulása már csak azért is érdekes, mert legutóbb tavaly novemberben csökkent nagyobb mértékben (20 milliárd forinttal) az állampapír-állományuk. Később kiderült, hogy kellett 12 milliárd a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt., további 7,2 milliárd pedig a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. megalapításához - írta a Világgazdaság.